09-10-2023

Sjutra dva mjeseca od kada je Spajić dobio mandat da sastavi kabinet

Nove crnogorske Vlade nema ni na vidiku iako se sjutra navršava dva mjeseca od kada je lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić dobio mandat da sastavi svoj kabinet.


Foto: PES

Poslanički klub PES-a ovlastio je, na sastanku održanom u petak uveče, rukovodstvo stranke i pregovarački tim na čelu sa Spajićem da razmotre nove opcije u formiranju vlade.

Potez poslaničkog kluba usledio je nakon što su Demokrate definitivno stopirale formiranje vlade sa 41 poslanikom odbivši da presudan glas bude poslanika Demokratske unije Albanaca Mehmeta Zenke, koji je na izborima bio na listi Demokratske partije socijalista ali je u međuvrmenu formirao poslanički klub sa Albanskim forumom.

Prethodno su Demokrate podržale Spajića da zajedno sa manjinskim strankama formira Vladu.

Problem je, medjutim, što Spajić nema većinu unutar svoje liste jer dvije poslanice odbijaju da podrže Vladu bez koalicije Za budućnost Crne Gore koju čine stranke bivšeg Demokratskog fronta (DF). Za njihov ulazak u Vladu se zalaže i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je potpredsjednik PES-a i pod čijom su kontrolom, prema pisanju medija, dvije poslanice.

Poslanice Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur su odbacile te navode. Pejovićeva je isključena iz stranke a Ćinćur je Predsjedništvo PES-a optužilo da radi u korist nekih drugih stranaka.

U Crnoj Goru su poslanici vlasnici svog mandata.

Milatović je nekoliko puta javno ukorio Spajića da ne vodi dobro pregovore te da je Vlada do sada morala biti formirana. On se javno založio za Vladu sa bivšim članicama DF-a.

Mediji su objavili da će Spajić nakon odluke Demokrata ponovo razgovarati sa koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG) koju čine stranke bivšeg DF. Dio medija tvrdi da je Spajić izričito odbio da u Vladu udje URA odlazećeg premijera Dritana Abazovića, koji je uoči izbora 11. juna otvorio aferu De Kvon o navodvoj vezi Spajića i "kralja kriptovaluta" koji je u zatvoru u Crnoj Gori.

Spajić je te optužbe negirao, Tužilaštvo se još ne izjašnjava ali je ta afera, po ocjeni analitičara, uticala da Pokret Evropa sad osvoji manje glasova nego što su pokazivala istraživanja javnog mnjenja.

Spajić je, nakon parlamentarnih izbora 11. juna, pregovarao s liderima ZBCG Milanom Knežević i Andrijom Mandićem, ali do dogovora nije došlo. Kasnije je iz PES-a saopšteno da je ZBCG više puta odbila njihovu ponudu, dok su u ZBCG tvrdili da zvaničnu ponudu nisu ni dobili.

Nakon toga su iz koalicije ZBCG saopštili da prihvataju ponudu a potom su tražili pregovore da se vrate na početak.

Ulasku bivših članica DF-a oštro se protive Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, čiji su zvaničnici to vrlo jasno javno saopštili.

Pojedini mediji navode da je Spajić na sastanku u petak prvi put pomenuo mogućnost da njegov manjinski kabinet podrže Demokratske partija socijalista i poslanici suverenističkih stranaka.

Nema, međutim, zvanične potvrde te informacije, niti se DPS izjašnjava da li je za njih ta opcija prihvatljiva.

Predsjednik Milatović je Spajiću dao mandate 11. juna i on ima 90 dana da sastavi Vladu. U suprotnom se ide na nove izbore.



(Beta/Portal RTCG)