18-10-2021

Sjutra ističe rok za prijavu na javni poziv za podršku ruralnom turizmu

Ministarstvo ekonomskog razvoja podsjetilo je sve zainteresovane da sjutra ističe rok za prijavu na javni poziv za podršku ruralnom turizmu.

Sjutra ističe rok za prijavu na javni poziv za podršku ruralnom turizmu | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz tog Vladinog resora su kazali da je javnim pozivom, koji uključuje tri mjere, predviđena finansijska podrška koja će osnažiti razvoj lokalnih i regionalnih turističkih brendova u cilju bolje promocije Crne Gore kao destinacije, a sa stanovišta sve popularnijeg ruralnog turizma.

"Mjere podrške imaju za cilj pružanje autentičnih iskustava turistima kroz spoj tradicionalnih vrijednosti koje baštinimo, prirodnih ljepota koje posjedujemo i inovativnih rješenja kojima ćemo sve više posvećivati pažnju", navodi se u saopštenju.

Prednost će, prilikom odabira onih kojima će sredstva biti dodijeljena, imati zahtjevi koji imaju komercijalni potencijal, ali još nedovoljno kapaciteta da se nadmeću za finansijsku podršku putem kredita i fondova.

Ministarstvo na taj način želi da osnaži one oblike turizma koji su se, posebno tokom pandemije, istakli kao sve popularniji kod velikog broja turista iz cijelog svijeta.

Program uključuje tri mjere podrške, u šta spada organizovanje etno sajmova sa ukupno opredijeljenim sredstvima za realizaciju mjere od 20 hiljada EUR.

„Takođe, razvoj inovativnih turističkih proizvoda u ruralnim područjima za šta je opredijeljeno 30 hiljada EUR, kao i mjera koja se odnosi na unapređenje kvaliteta usluga i ponude u ruralnom turizmu, za šta je izdvojeno 50 hiljada EUR“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je jedan od ciljeva tih mjera i prevazilaženje sezonalnosti, ali i jačanje nedovoljno razvijene ponude u nekim dijelovima Crne Gore.