06-09-2018

Sjutra počinje četvrto izdanje festivala Novi val

U petak počinje četvrto izdanje festivala “Novi val” u Budvi, koji promoviše mlade umjetnike iz regiona, kako pop i rok muzičare sa nezavisne muzičke scene, tako i filmske autore čiji su kratki filmovi većinom nagrađeni na prestižnim regionalnim i inostranim festivalima.

Sjutra počinje četvrto izdanje festivala Novi val | Radio Televizija Budva

Festival otvara animirana “Ježeva kućica” u režiji Eve Cvijanović, rađena po klasičnom djelu Branka Ćopića, a biće prikazano još desetak naslova dužine 10 do 20 minuta, većinom filmova o odrastanju mladih protagonista.

Gošće festivala su Barbara Vekarić i Maša Šarović, mlade rediteljke koje potpisuju filmove “Ni(t)ko nije savršen” i “Najtopliji dani ljeta”, a pored pomenutih, publici na sceni između crkava predstaviće se Nikica Zdunić filmom “13+” u kome glavna junakinja, tinejdžerka, “odbija” da odraste, zatim emotivno snažna priča o nesnalaženju obrazovanog mladića u tranzicionim vremenima tj. film “Mogu sam” u režiji Nikole Polića, zatim film “Soa”, o začudnom zločinu u brdima Crne Gore u režiji Dušana Kasalice, nagrađivana drama “Tanja” režiserke Jasne Nanut o djevojci koja gubi posao i dečka i vraća se da živi sa svojim starim ocem.

Na programu je i film “Škrge” režisera Nikole Zdravkovića, o dva brata blizanca sasvim različitih karaktera, koji se sukobljavaju oko jedne djevojke, kao i poetična priča “Krila i stvari” koju su korežirali Jelena Gavrilović i Stefan Đorđević.

Filmski segment festivala okuplja filmadžije iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, baš kao i muzički dio programa u kojem će biti predstavljeni kantautori odnosno bendovi koji su snimili prvi album ili, pak, tek pripremaju svoja debi izdanja.

Izuzetak su dva već veoma afirmisana izvođača, kantautorka Nina Romić i grupa Stray Dogg, koji su, svako na svoj način, pokrenuli novi kantautorski talas prije nekoliko godina, što je bila (jedna od) inspiracija za naziv festivala.

Prve večeri nastupaju Sir Croissant iz Banjaluke, delikatni kantautor koji ima dva zapažena EP izdanja, slijedi intrigantni budvanski duo Haze & Ash koji trenutno završava prvi album, potom dobro poznati bend Stray Dogg iz Beograda, da bi u finalu prve večeri zasvirale Rezerve, makarski pop rok sastav koji će premijerno u Crnoj Gori predstaviti svoj hvaljeni debi album.

Drugog dana festivala dolazi Ichabod, mlađani autor iz Karlovca sa samo nekoliko raskošnih pop pjesama koje otkrivaju veliki stvaralački talenat, zatim slijedi koncert heroine hrvatske nezavisne scene Nine Romić, koja će i promovisati aktuelni album “Sloboda”, da bi festival bio završen koncertom Harvo Jay, benda čiji je muzički izraz sve vrijeme na klackalici između sanjivog i bučnog alternativnog rok zvuka.

Festival “Novi val” organizuje nevladino udruženje Agora, finansijski je podržan od Opštine Budva i ima podršku HP “Budvanska rivijera” i niza lokalnih privrednika, dok su segmente programa podržali Ministarstvo sporta, Direktorat za mlade, kao i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, kroz projekat “STRONGO”.

Svi festivalski sadržaji su besplatni i realizuju se na sceni između crkava u Starom gradu, a u slučaju kiše filmski dio programa biće izmješten u budvansku Modernu galeriju.