27-09-2019

Sjutra počinje čipovanje pasa

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove obavještava vlasnike pasa da od sjutra, 28. septembra, počinje identifikacija i registracija pasa, kao i vakcinacija protiv bjesnila.

Sjutra počinje čipovanje pasa | Radio Televizija Budva

“Identifikacija i registracija će se sprovoditi na cijeloj teritoriji Crne Gore u registrovanim veterinarskim ambulantama. Sve veterinarske ambulante su pruzele čipove, pasoše i vakcine protiv bjesnila. Identifikaciji pasa podliježu svi psi koji nijesu identifikovani u skladu sa propisima, kao i novorođeni psi, najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti ili napuštanja legla”, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane.

Kako ističu, čipovanjem pasa stvoriće se uslovi za identifikovanje vlasnika pasa u svakom trenutku, utvrđivanje zdravstvenog statusa pasa, čime će se poboljšati i odgovornost držalaca životinja.

“Zvaničan početak ove aktivnosti značajne za odgovorno držanje pasa, unapređenje zaštite njihovog zdravlja i dobrobiti, kao i rješavanje niza izazova vezanih za populaciju pasa, počeće na Svjetski dan borbe protiv bjesnila koji se obilježava 28. septembra”, dodaju iz Uprave.







Image by Fran__ from Pixabay