10-03-2022

Sjutra predstavljanje romana “Bezimeni vrh” autora Gorčina Blagojevića

Novi roman Gorčina Blagojevića “Bezimeni vrh” biće predstavljen u petak u 19 sati u Narodnoj biblioteci Budve. O romanu će govoriti književna kritičarka Jovanka Vukanović, dok će sa autorom razgovarati Stanka Stanojević.


Foto: Narodna biblioteka Budve

Roman je objavljen u suizdavaštvu Štampar Makarija iz Beograda i Obodskog slova iz Podgorice.

Kako su kazali iz Narodne biblioteke Budve, zbog pandemije, ovo je tek druga promocija romana u Crnoj Gori. Prva je bila ljetos u Andrićevoj kući u Herceg Novom, a prethodna u knjižari „Ivo Andrić“, u palati SANU u Beogradu.

"Bezimeni vrh je za kratko vrijeme prihvaćen od čitalaca, a dobio je izvanredne kritike. Riječ je o modernom, originalnom djelu o propasti iluzija i o slomu uspjeha. Blagojević pripovijeda kroz četiri pripovjedača (oca i sina, te majku i kćerku) koje surova sudbina rastavlja kao porodice, a spaja kao ljubavnike. Kroz sijaset likova pisac daje upečatljivu sliku Evrope bezmalo tokom poslednjeg vijeka, a kroz iskušenja glavnih junaka ispisuje ubitačne stranice o stradanju i iskupljenju čovjeka novog doba", naveli su iz Biblioteke u najavi promocije i izdvojili kratak osvrt Želidraga Nikčevića na novi Blagojevićev roman.

Želidrag Nikčević smatra da je “Bezimeni vrh”, bez sumnje, jedan od najboljih romana u srpskoj književnosti u poslednjih deset godina.

"Blagojević je pokazao takvo majstorstvo vođenja pripovjedačkog postupka, da na jedan tako komplikovan, a opet jednostavan način čitaoca stalno drži na horizontu očekivanja i iznevjerava ga. Tek na kraju vidite kako je majstorska ruka to vodila. Autor postiže jednu vrstu ubrzanja kroz tekst i opčini vas rešenjima onda kada mislite da (ni za njega ni njegove junake) rešenja nikakvog nema. Kada pročitate ovaj roman, odmah imate potrebu da ga ponovo čitate ili za koji dan da provjerite da li ste dobro uočili sve te veze, jer ponekad su jako zamršene. A onda vidite da se, kao što je i sam život i komplikovan i jednostavan, one uklapaju jedna u drugu, pa se utješite time. To može vrhunska umjetnost, a ovdje imamo posla zaista sa izuzetnom savremenom srpskom prozom. Nema sumnje da smo dobili ozbiljnog, veoma ozbiljnog autora, pisca kojim može da bude obradovana i evropska književnost. Nijesam pročitao bolji roman na srpskom jeziku u poslednje vreme", kaže Nikčević.

Slađan, alijas Gorčin Blagojević, rođen je u Nikšiću gdje i danas uglavnom živi. Njegov prvi roman „Cerada od sopstvene kože“ uskoro će doživjeti treće izdanje. Autor je više eseja i priča objavljenih u poetikama i antologijama. Njegova priča Zlatna palma uvrštena je u ediciju „Najbolje iz Crne Gore“. Završio je Filološki fakultet u Nikšiću, na katedri za srpski jezik i književnost, a jedno vrijeme studirao je na Univerzitetu u Beogradu. Diplomirao je na temi „Pripovjedački postupak u romanu Crveni petao leti prema nebu Miodraga Bulatovića“. Magistrand je nauke o književnosti, na temi Poezija i poetika Ranka Jovovića.