06-07-2023

Sjutra veče otvaranje književnog programa Grada teatra

U petak, 7. jula, u 21 čas, na Trgu pjesnika, otpočeće književni program „Grada teatra“, gostovanjem Đorđa Matića koji će predstaviti svoj prvi roman pod naslovom „Niotkuda s ljubavlju“.

Sjutra veče otvaranje književnog programa Grada teatra | Radio Televizija Budva

Đorđe Matić/Foto: Grad teatar

Đorđe Matić, pjesnik, pripovjedač, esejista i kritičar, rođen je 1970. u Zagrebu, gdje je i odrastao. Od 1991. živeo je najprije u Italiji, a zatim u Holandiji, gdje je studirao englesku i italijansku književnost. Autor je pjesničkih knjiga: Lingua franca, Haarlem Nocturne (na holandskom jeziku), Drugi zvuk i Šifrirano, biografija – nove i odabrane pjesme; zatim knjige eseja o muzici Tajni život pjesama – hrvatska popularna muzika devedesetih i Tajne veze; zbirke ogleda o srpskoj kulturi Historija i savremenici. Godine 2020. objavljene su mu dvije esejističke knjige: na francuskom Visages du silence – Lica tišine i na srpskom knjiga Senke naših predaka: otrgnuto od zaborava.



Urednik je i koautor Leksikona YU mitologije i koautor (s Merimom Ključo) trojezičnog muzičkog priručnika Eastern European Folk Tunes. Član je redakcije zagrebačkog časopisa Prosvjeta i saradnik portala Oko RTS. Član je Hrvatskog društva pisaca i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Na stranici izdavača je, između ostalog, navedeno: “Znamo već da je Đorđe Matić sjajan pjesnik, kao i čudesan tumač jednako poezije i proze. Iz prakse ga, dakle, znamo i kao poetu i kao majstora eseja. Iz svoje poezije u svoju prozu, Matić donosi „lirski aspekt“, ali donosi takođe i lekcije koje je naučio čitajući kao pesnik velike prozaiste”.

Moderator večeri je Nebojša Grujičić, novinar, publicista, urednik.