29-10-2015

Sjutra zvaničan stav inspekcije o reklamiranju Tonus hljeba

Proizvođač Tonus hljeba evidentno je oglašavao prodaju u suprotnosti sa jednim ili više zakona, ocijenjenilo je na osnovu opservacije Ministarstvo ekonomije, koje će zvaničan stav saopštiti sjutra, nakon dobijanja odluke nadležne inspekcije.

Sjutra zvaničan stav inspekcije o reklamiranju Tonus hljeba | Radio Televizija Budva

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jovo Rabrenović kazao je da indicije koje postoje u vezi obmanjujućeg oglašavanja na oglasnim porukama i ambalaži Tonus hljeba ispitala nadležna inspekcija i da će sjutra javnosti dostaviti zvanično njihovu odluku.

“Ministarstvo ekonomije je preko Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača, koje je nadležno nad sprovođenjem Zakona o zaštiti potrošača, u ponedjeljak uputilo upit Upravi za inspekcijske poslove, da se utvrdi eventualno kršenje odredaba tog zakona vezanih za obmanjujuće oglašavanje i poslovnu praksu”, rekao je Rabrenović za agenciju MINA-business.

On je dodao da je, na osnovu njihove opservacije evidentno da je proizvođač oglašavao prodaju hljeba u suprotnosti sa jednim ili više zakona.

“Zvaničan stav Ministarstvo će saopštiti sjutra po dobijanju odluke Uprave za inspekcijske poslove”, najavio je Rabrenović.

Tržišna inspekcija Srbije ranije je zabranila da se hljeb Tonus reklamira kao lijek. Tonus hljeb u Crnoj Gori proizvodi pekara Trivit iz Bečeja, koja je kupila Nikšićku pekaru.

Tržišna inspekcija Srbije saopštila je da se reklamiranjem hljeba Tonus, kao proizvoda po licenci Ruske akademije nauka, koji blokira toksine i kancerogene materije i koristan je za prevenciju i liječenje dijabetesa, krše odredbe Zakona o bezbjednosti hrane.