10-10-2020

Škole u Pljevljima i Nikšiću prelaze na učenje na daljinu

Škole u Pljevljima i Nikšiću od ponedjeljka prelaze na sistem učenja na daljinu odnosno nastava u njima se privremeno obustavlja, a najkraće dvije sedmice, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Iz Ministarstva su naveli da je razlog to što je kumulativna incidencija u tim opštinama, prema najnovijem presjeku, premašila 800 na 100 hiljada stanovnika.

"Time je počeo da se primjenjuje tzv. sistem “semafora” za škole koji, između ostalog, podrazumijeva da se nastava u školama u “crvenim” opštinama privremeno obustavlja i prelazi se na učenje na daljinu, ali sa stalnim konsultacijama i ispitivanjima u školi", kaže se u saopštenju.

Sistem "semafora" izradio je Institut za javno zdravlje za potrebe prosvjete, i on podrazumijeva procjenu epidemiološke situacije po svakoj opštini ponaosob, koja će se izražavati bojama.

Iz Ministarstva su naveli da u “crvenim” opštinama, gdje je vrijednost četrnaestodnevne kumulativne incidencije preko 800 na 100 hiljada stanovnika, škole prelaze na rad na daljinu.

Prema njihovim riječima, te škole mogu se otvoriti najranije za dvije sedmice, ukoliko parametri budu poboljšani.

"Sa druge strane, u “zelenim” opštinama, u kojima kumulativna incidencija bude ispod pet na 100 hiljada stanovnika biće relaksirane mjere, poput izlazaka đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja odredbi o nošenju maski", naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da su na skali i “narandžaste” i “žute” opštine, sa određenim specifičnim detaljima rada škola na njihovoj teritoriji, o kojima će škole takođe biti obaviještene.

"Ovo znači da je ustanovljen potpuno jasan i na podacima zasnovan sistem rada škola, koji će se moći pratiti", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su napomenuli da će se praktična nastava stručnih škola sprovoditi nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, obavlja online.

"Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će se vrtići posebno tretirati, i o svakoj eventualnoj izmjeni u njihovom radu javnost će biti blagovremeno obaviještena.