31-07-2020

Skoro svaki peti građanin Crne Gore plaća turističke aranžmane putem interneta

Gotovo svaki peti građanin Crne Gore rezerviše i plaća putne aranžmane putem interneta, pokazalo je regionalno istraživanje kompanije Visa.


Ilustracija, Foto: Freepik

Istraživanje, koje je sprovedeno u okviru kampanje U korak sa digitalnom budućnošću, pokazalo je da je u Bosni i Hercegovini (BiH) identičan procenat, dok u Srbiji to čini skoro svaki šesti.

"Lider u regionu po ovom pitanju je Albanija, gdje čak 45 odsto korisnika kartica obavlja online plaćanje turističkih aranžmana. Dobre rezultate bilježi i Sjeverna Makedonija, gdje 38 odsto putnika plaća smještaj i druge turističke usluge online", pokazalo je istraživanje.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije, u prva tri mjeseca ove godine, pandemija virusa Covid-19 izazvala je pad dolazaka stranih turista na globalnom nivou 22 odsto, a ta kriza mogla bi da dovede do godišnjeg pada između 60 i 80 odsto u poređenju sa brojkama iz prošle godine.

"Situacija u Crnoj Gori veoma je ozbiljna, budući da 90 odsto turista dolazi iz inostranstva. Kada je riječ o Srbiji, broj noćenja domaćih turista tokom maja smanjen je 76,4 odsto, dok je broj noćenja stranih turista manji 94,4 odsto, u odnosu na isti period prijethodne godine, pokazuju informacije Republičkog zavoda za statistiku", rekli su iz Vise.

U BiH je u aprilu ostvareno 760 turističkih dolazaka, što je pad od 99,37 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a pad broja noćenja je takođe značajan i iznosi 97,98 odsto. U Sjevernoj Makedoniji je takođe došlo do pada broja turista, kojih je u maju bilo 99,2 odsto manje nego u istom mjesecu 2019.

"Koliko je turizam važan za globalno tržište, jasno pokazuje podatak da su strani turisti širom svijeta prije dvije godine ostvarili više od milijardu boravaka i uz to potrošili bilion USD u inostranstvu", rezultati su istraživanja kompanije Visa.

Turistički sektor je, kako se dodaje, ozbiljno pogođen pandemijom, pri čemu je značajan broj malih agencija moralo da obustavi poslovanje, dok se čak i veće kompanije bore za opstanak.

"Sada je više nego ikada važno da pronađu način koji će im omogućiti da usluge pružaju bezbjedno. Dok se oporavljaju od krize, susreću se sa digitalnom transformacijom koja jeste izazovna, ali pruža sigurnost zaposlenima u turističkom sektoru i putnicima. Iako ove godine u pasošima neće biti pečata, turisti su počeli da istražuju ljepote svoje zemlje, pa se očekuje da će lokalni turizam da procvjeta tokom ljeta", naveli su iz Vise.

Generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu, Vladimir Đorđević, kazao je da je turizam jedna od najvažnijih privrednih grana koja zapošljava veliki broj radnika i omogućava poslovanje brojnih preduzeća.

"Za lokalne turističke agencije posebno je važno da što prije obave digitalizaciju i turistima obezbjede sigurna bezgotovinska plaćanja. Visa ima dugogodišnje iskustvo u podršci malih preduzeća koja su temelj svake privrede, a ubrzani prelazak na digitalna plaćanja čini naše poslovanje, ali i misiju važnijim nego ikada ranije", rekao je Đorđević.

Tokom pandemije, ponašanje potrošača širom svijeta značajno se promjenilo, a veliki broj njih prešao je na internet kupovinu, jer predstavlja sigurniji i jednostavniji vid nabavke proizvoda.

"Oko 86 odsto kupaca u centralnoj Evropi, Bliskom istoku i Africi povećalo je sklonost ka digitalnim plaćanjima u odnosu na period prije pandemije. Procjene su da će se ove navike održati i nakon što pandemija utihne i da će kupci nastaviti da preferiraju digitalna plaćanja u odnosu na gotovinu", navodi se u saopštenju.

Skoro polovina građana Crne Gore kupuje putem interneta. Od toga, 25 odsto nabavlja robu i usluge online, jer smatra da je to sigurniji način plaćanja tokom pandemije.

"Kao glavne razloge za internet kupovinu potrošači ističu uštedu vremena i novca, sigurnost, brzinu, praktičnost i veliki izbor", zaključuje se u istraživanju.


Izvor: MINA Business