13-01-2023

Skulpture Vladike Rada, Vojvode Nikole Stanjevića i Vojvode Miloša u Stanjevićima

Radovi prof. dr Dragana Radenovića, poznatog srpskog vajara, odnedavno krase prag manastira Stanjevići


Foto: MPC


Na Badnji dan skulpture Lovćenskog Tajnovidca Vladike Rada, Velikog vojvode Nikole Stanjevića, ktitora i osnivača manastira i Vojvode Miloša, crnogorskog ratnika, postavljene su u manastiru, a o ovom događaju veoma živo i sa puno radosti za Radio „Svetigoru“ je govorio monah dr Pavle Kondić, sabrat ove svete obitelji.


Foto: MPC

„Uoči Božića smo imali jedan događaj koji je do dna bića sve nas potresao, verujte. Sinulo je jedno novo lice manastira Stanjevići. Dovršen je jedan projekat, nije baš do kraja, biće to u ovih par meseci dovršeno do kraja, ali dovršen je glavni dio toga projekta. Naime, vratio se u Stanjeviće Veliki vojvoda Nikola Stanjević, naš ktitor, osnivač manastira iz 1338. godine, posle dakle 650 godina vratio se u svoj manastir. Vratio nam se Vladika Rade Tajnovidac Lovćenski, Petar Drugi Petrović Njegoš, poslije 171 godine kako se upokojio, jer manastir je ustvari bio pretvoren u jednu kasarnu austrijsku 1839. godine, to niko nije priznavao, to je silom na sramotu Austrija uradila, to je zločin, to je zloupotreba moći, vlasti i sile. Od Njegoševog upokojenja 1851. godine do 2022. godine uoči Badnjeg dana, to je 171 godina dakle, vratio nam se Tajnovidac Lovćenski ovde pod krov manastira Stanjevići. Nešto ranije, pre par meseci došao nam je ovde i crnogorski ratnik u liku Miloša Androva Krivokapića, vojvode iz vremena knjaza Danila i početka vlasti knjaza Nikole, velikog junaka, borca za oslobođenje od turske sile i vlasti, i za ujedinjenje prvo stare Crne Gore, četiri nahije i Brda, pa redom onda preko toga kao jezgro oslobođenje i ujedinjenje čitavog srpskog naroda“; kaže otac Pavle Kondić.



Foto: MPC

On je dodao da su skulpture rad poznatog i priznatog srpskog umjetnika prof. dr Dragana Radenovića.

„Dakle, te tri skulpture smo ovde objedinili uoči Badnjeg dana, baš negde oko ponoći. Baš onako kao kad se ide u ranu zoru u badnjake, e mi smo tada postavljali ove skulpture na prag manastira. Ove tri skulpture su rad znamenitog umetnika prof. dr Dragana Radenovića, jednog od najpoznatijih savremenih srpskih vajara i ne samo umetnika nego i naučnika jer se podjednako bavi teorijom i praksom, dakle i vajarstvom i profesurom. On nam je poklonio poprsje Mitropolita Petra Drugog Petrovića Njegoša Tajnovidca Lovćenskog, kako i piše, koje je izuzetno urađeno i to baš po narudžbini našeg blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija. Oni su bili veliki prijatelji i ja lično sam više puta pratio Mitropolita kada je išao u njegov atelje da gleda te nacrte i da ih onako komentariše i svaki put je bio zadovoljan tim njegovim umetničkim izrazom i kvalitetom njegovog rada. Bratstvo Radenovića je uradilo tu bistu, poprsje Njegoševo, i sa svim tim postoljem, celu bistu, poklonili kao lični prilog i bratstva i samog profesora Radenovića ovome manastiru. Ove dve skulpture, to su cele skulpture preko dva metra i dvadeset pet centimetara visoke, kao što rekoh, skulpture Velikog vojvode Nikole Stanjevića, našeg ktitora i osnivača manastira i crnogorskog ratnika Miloša Androva Krivokapića“, rekao je monah dr Pavle Kondić, sabrat manastira Stanjevići u razgovoru za Radio „Svetigoru“.

Izvor: MPC, Olivera Balaban