07-12-2020

Slovenija: Ustavni sud vratio djecu u školske klupe i ukinio sva ograničenja kretanja?

Ustavni sud Slovenije 3. decembra je odlučivao o opravdanosti zatvaranja škola za djecu sa posebnim potrebama i pri tom donio odluku šireg opsega. Odlučili su, naime, da vladine odluke o produženju uredbe o zatvaranju škola nisu pravno relevantne, jer ih Vlada nije objavljivala.


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kao rezultat toga, uredba o zatvaranju škola istekla je prije nekog vremena i zatvaranje (svih) škola nema pravnu osnovu. To u određenom smislu znači da nijedna druga vladina uredba trenutno nije na snazi, pa čak ni one koje zabranjuju ili ograničavaju kretanje policijskim satom, piše hrvatski portal Roditelj odlučuje, pozivajući se na Slovenski narodni list.

Sve je to zapravo zbog činjenice da slovenačka vlada nije ozbiljno shvatila nekoliko mjeseci staru odluku Ustavnog suda, koji je naložio Vladi da jednom nedjeljno provjerava postojanje uslova za produženje pojedine restriktivne mjere odnosno miješanja u ljudska prava.

Stoga niti jedna vladina uredba ne vrijedi nakon isteka sedam dana ako je vlada ne produži na pravno relevantan način, tj. kako to zahtijevaju zakon i Ustav. Međutim, Vlada to ne čini, jer proširuje uredbe rezolucijama koje uopšte nisu objavljene i kao takve nisu dio općeg pravnog poretka, prenosi portal Roditelj odlučuje.

Ustavne sudije dale su Vladi tri dana da usvoji odgovarajuće pravne osnove za ograničenja. To znači da će od sada vlada morati donositi nove uredbe na nedjeljnoj bazi ili barem objavljivati rezolucije kojima se proširuju kako bi ih javnost mogla pročitati. U posljednjem slučaju to znači da zaključci moraju biti obrazloženi i argumentovai, a ne samo sadržajno prazni, kao što je to bio slučaj do sada.