30-11-2014

Smanjite dnevni unos kalorija

Pogledajte kako popularna viskokokalorična jela možete jednostavno da zamijenite za manje kaloričnu varijantu.

Smanjite dnevni unos kalorija | Radio Televizija Budva

Čips i kokice
Umjesto čipsa koji se priprema prženjem u ulju i dodatno se soli bolje se opredijelite za kokice. Kokice imaju duplo manju količinu kalorija i pritom unosite mnogo manje masti.



Majonez i pavlaka
Majonez nema kvalitetnu hranljivu vrijednost jer većina njegovih kalorija potiče iz masti. Ako se za salatni preliv ili namaz na sendviču opredijelite za malo masnu pavlaku uštedećete polovinu kalorija a pritom ćete uneti mnogo više proteina.



Pečeni krompir i pomfrit
Iako je pomfrit neizbježni prilog, lako ćemo da se opredijelimo za pečeni krompir kada znamo da tako pripremljen krompir ima tri puta manje kalorija! Kako je krompir jedan od najčešćih priloga koji se nalazi na našim trpezama skoro svakodnevno ovo je možda najveća ušteda dnevnog unosa kalorija koju možete ostvariti. Ako pritom ostavite i koru na krompiru uvećaćete i unos zdravih valakana u vašoj ishrani.



Sorbe i sladoled
Jasno je da svi volimo sladoled ali bi svakako trebalo pokušati manje kaloričnu varijantu sorbea. Sorbe je hladna poslastica koja se priprema na bazi vode i svježeg voća dok se sladoled pravi na bazi mlijeka. Sorbe ima bogatiji ukus voća i vrlo je osvežavajući dok je sladoled masniji i puniji u ukusu. Ušteda u kalorijama je dupla.



Voda i gazirana pića
Mogućnost smanjenja dnevnog unosa kalorija je ovdje najveća. Uzmite u obzir da čaša vode ima 0 kalorija. Čaša gaziranog soka ima u proseku 102 kalorija. Lako se izračuna da su dvije litre vode - 0 kalorija, dok dvije litre gaziranog soka mogu da imaju oko 816 praznih kalorija koje potiču iz šećera bez ikakve druge hranljive vrijednosti.
Ukoliko se baš ne možete odreći gaziranog pića pripremite malo gazirane vode sa sokom od limuna ili limete i uživajte u osvježavajućem napitku sa bukvalno 0 kalorija punog hranljivih sastojaka.