24-09-2023

Smokve s feta sirom, medom i orasima

Smokva, simbol ljeta i Mediterana, upravo je u svojoj kasnoljetnoj sezoni. To je vrijeme kad uživamo u ovom sočnom voću, koristimo ga za razne slane i slatke recepte, radimo džemove, sušimo, spremamo ga za jesen i zimu pred nama.

Smokve s feta sirom, medom i orasima | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Smokve se mogu koristiti na razne načine, a jedan od njih je i kombiniranje ove voćke sa sirom. Upravo jedan takav recept predstavljamo danas – apsolutnu poslasticu koju čine smokve, feta sir, med i orasi. Smokve i feta peku se u pećnici i na taj način će se dodatno stopiti njihovi okusi. Sa ostalim sastojcima se možete poigrati a mi smo se odlučili za orahe, začinsko bilje i med.

Sastojci (za 1 osobu)

2 smokve
1 žlica fete
2 oraha, odnosno 4 razlomljene polovice oraha
1 žličica sjemenki bundeve
1 žlica tekućeg meda
Menta ili timijan

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180C. Narežite smokve na četvrtine pa u smokve izmrvite fetu i dodajte orahe, te sjemenke bundeve. Prelijte medom. Pospite listiće mente ili timijana te pecite u pećnici 10-12 minuta. Poslužite samo ili sa žlicom običnog grčkog jogurta.

Smokva

Smokve nas osvajaju jedinstvenim okusom i popularne su stoljećima u cijelom svijetu. Obožavala ih je Kleopatra, Grci i Rimljani, i uz maslinu, jedna je od najranijih kultiviranih biljaka. Prirodno rastu na Bliskom istoku i Mediteranu, gdje je klima topla, dani su sunčani i suhi veći dio godine. Smatramo ih pravom ljetnom namirnicom jer su u ovo doba godine zrele pa se jedu svježe.