09-11-2018

Smombie - osoba kojoj je mozak u smartphonu

U Njemačkoj su, zarad bezbjednosti u sabraćaju, postavljeni znakovi koji upozoravaju vozače na "smombije", što je novi naziv koji su Njemci prihvatili za ljude zagledane u mobilne telefone.

Smombie - osoba kojoj je mozak u smartphonu | Radio Televizija Budva

Smombie je riječ nastala iz riječi - smartphone zombie. To su osobe koje, poput zombija, hodaju ne gledajući oko sebe, glave zabijene u svoj pametni telefon, što i nije baš pametna navika.

Kada kuckate i šetate vidno polje znatno je suženo. Koncentracija na ono što se događa van ekrana je smanjena. Ako tome dodamo i slušalice u ušima, naš hod nije nimalo sigurniji od onog sa povezom na očima.



U Njemačkoj se preduzimaju prvi koraci u borbi protiv stradanja smombija, pošto su prepoznali da smombiji sve više stradaju. Loše navike teško je promijeniti, pa su odlučili barem ublažiti posljedice.

Na opasnim rasksnicama i prelazima preko pruga postavili su led svjetla, slično kao podni semafor, a nerijetko se postavljaju i prometni znakovi poput ovoga na slici teksta.

I ovdje je prvi korak ka izlječenju od zavisnosti priznati sebi da imamo problem. I taj problem spremiti u džep barem kada vozimo i hodamo. Nije ova zavisnost ništa manje opasna od drugih. Samo nam je malo novija.