18-08-2021

Snažan oporavak evropske ekonomije

Evropska ekonomija porasla je u drugom tromjesečju najsnažnije od ljeta prošle godine, potvrdile su nove procjene Eurostata, odražavajući ublažavanje pandemijskih ograničenja zahvaljujući vakcinisanju građana protiv koronavirusa.

Snažan oporavak evropske ekonomije | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod Evropske unije porastao je u periodu od aprila do juna 1,9 odsto u poređenju sa prethodna tri mjeseca, kada je smanjen 0,1 odsto, izračunao je evropski statistički ured.

BDP eurozone uvećan je dva odsto, dok je u prva tri ovogodišnja mjeseca pao 0,3 odsto, prenosi SEEbiz.

Aktivnosti su na oba područja porasle najsnažnije od trećeg tromjesečja prošle godine, kada su vlade takođe ublažile ograničenja nakon prvog talasa pandemije. Ovog proljeća mjere su ublažene paralelno sa ubrzanom vakcinacijom.

U poređenju sa drugim tromjesečjem prošle godine kada su uvedene stroge mjere suzbijanja prvog talasa pandemije, aktivnosti su u EU prema sezonski prilagođenim podacima porasle 13,2 odsto.

Procjena za eurozonu blago je snižena, s 13,7 na 13,6 odsto.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju BDP je na oba područja bio manji 1,3 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu, neposredno uoči izbijanja pandemije.

Poređenja radi, američki BDP porastao je u drugom tromjesečju 1,6 odsto u poređenju sa prethodna tri mjeseca, te 12,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, navodi evropski statistički ured.

Među zemljama EU, čijim je podacima Eurostat raspolagao, najsnažnije je u drugom tromjesečju u poređenju sa prva tri ovogodišnja mjeseca porastao BDP Portugala, 4,9 odsto. Slijede Austrija i Letonija gdje je skočio 4,3 odsto, odnosno 3,9 odsto.

Među vodećim ekonomijama najviše su na tromjesečnom nivou porasle aktivnosti u Španiji i Italiji, 2,8 odsto, odnosno 2,7 odsto.

Njemačka ekonomija zabilježila je gotovo upola slabiji rast od 1,5 odsto, a u Francuskoj su aktivnosti porasle 0,9 odsto.

Najnižu stopu rasta zabilježile su Bugarska i Litvanija, gdje su aktivnosti na tromjesečnom nivou porasle 0,4 odsto.

Oporavak ekonomije ogledao se i na broju zaposlenih koji je u EU u drugom tromjesečju porastao 0,6 odsto u poređenju sa prethodna tri mjeseca, a u eurozoni 0,5 odsto, odražavajući pojačano zapošljavanje paralelno ublažavanju koronamjera.

Na godišnjem nivou broj zaposlenih je porastao ovog proljeća 1,8 odsto i u EU i u eurozoni, što je u skladu s prvim Eurostatovim procjenama.

Na početku ove godine smanjen je 1,6 odsto u EU, te 1,8 odsto u eurozoni u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom.