12-04-2023

Snažan podsticaj privredi kroz programe i paket pomoći EU

Privredi će se kroz programe za unapređenje konkurentnosti i razvoj zanatstva i od sredstava iz paketa pomoći Evropske unije podijeliti osam miliona EUR, što će biti snažan podsticaj preduzećima, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović.

Snažan podsticaj privredi kroz programe i paket pomoći EU | Radio Televizija Budva

Foto: Mina


On je kazao da su javni pozivi za programe za unapređenje konkurentnosti privrede, vrijedan tri miliona EUR, kao i za razvoj i promociju zanatstva u vrijednosti od 175 hiljada EUR, raspisani danas.

„Radi se o bespovratnim sredstvima za koje će naša privreda moći da se prijavljuje do septembra i pozivam i apelujem na našu privredu da se prijavi na ovaj poziv“, rekao je Đurović na konferenciji za novinare.

On je naveo da Program za unapređenje konkurenosti privrede podrazumijeva paket mjera finansijsko-nefinansijske podrške koji će doprinijeti njenom daljem jačanju i razvoju.

„Cilj programa je da se poveća konkurentnost malih i srednjih preduzeća sa naglaskom na žene i mlade u biznisu iz manje razvijenih opština“, dodao je Đurović.

U tom kontekstu će se, kako je objasnio, refundacija troškova obavljati do 50 odsto, dok će se za žene i mlade u biznisu refundirati do 70 odsto troškova, a do ak 80 odsto za preduzeća iz manje razvijenih opština.

Programom je predviđeno devet programskih linija koje se odnose na nabavku opreme velike vrijednosti, podršku malim ulaganjima i digitalizaciji, podsticaj cirkularne ekonomije, podršku internacionalizaciji, kao i unapređenje marketinga.

Programske linije obuhvataju i vaučere za žene i mlade u biznisu, a odnose se i na početnike u biznisu i pružanje mentoring usluga.

„Što se tiče Programa za razvoj i promociju zanatastva, tu želimo da očuvamo zanate, za šta je opredijeljeno 175 hiljada EUR kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata namijenjenih za obavljanje zanatske djelatnosti, kao i organizacije i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama“, saopštio je Đurović.

On je pozvao svu privredu da iskoristi tu šansu i slobodno se prijavi, jer će mnogi osjetiti benefite tih programskih linija.

„MERT je iz energetskog paketa EU povukao čak pet miliona EUR podrške za mala i srednja preduzeća kroz dva programa na kojima radimo i koja ćemo ubrzo objaviti. Oni će biti naminjenji za energetsku efikasnost i prerađivačku industriju“, kazao je Đurović.

On je naveo da kada se to sabere, osam miliona EUR ide direktno kao beposovratna podrška privredi.

Generalna direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti, Olivera Vukajlović, kazala je da su osluškivali zahtjeve privrede i na osnovu toga kreirali podršku koja bi njima odgovarala.

„Kroz liniju vaučeri za žene i mlade pokušali smo da riješimo dio njihovih problema tako što ćemo odstupiti od klasičnog načina na koji refundiramo sredstva i dati im sredstva avansno“, rekla je Vukajlović.

Ona je kazala da je proces apliciranja digitalizovan, a da je rok za prijavu 30. septembar.

„Moguće je prijaviti troškove nastale od 1. januara ove godine, znači idemo retroaktivno“, dodala je Vukajlović.

Generalna direktorica Direktorata za industrijski i regionalni razvoj, Renata Milutinović, saopštila je da je za Program za razvoj i promociju zanatstva za ovu godinu opredijeljeno 175 hiljada EUR kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata namijenjenih za obavljanje zanatske djelatnosti, kao i organizacije i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama.

“Odobrena podrška može pokrivati do 70 odsto opravdanih troškova u okviru prve komponente, odnosno do deset hiljada EUR bez poreza na dodatu vrijednost (PDV) po zanatliji za aktivnosti koje se odnose na vrijednost opreme i do 50 odsto opravdanih troškova, odnosno do šest hiljada EUR bez PDV-a po zanatliji, za učešće na međunarodnom sajmu, a iznos do četiri hiljade EUR bez PDV se može dodijeliti za učešće na domaćem sajmu u okviru druge komponente Programa”, podsjetili su iz MERT-a.

Dodatni procenat podrške od deset odsto je obezbijeđen za zanatlije koji posluju u manje razvijenim opštinama Crne Gore. Takođe, ukoliko u osnivačkoj strukturi preduzeća u vlasništvu od minimum 50 odsto, učestvuju žene ili je u pitanju preduzetnica kao i ukoliko je zanatlija osoba koja ima do 35 godina starosti odobrava se dodatnih pet odsto podrške. Maksimalni iznos odobrene podrške po zanatliji za obje komponente iznosi 12 hiljada EUR.