05-06-2023

SNP-DEMOS-ZA TEBE: Da ravnopravnost žena bude stvarna, a ne deklarativna

"U Crnoj Gori postavljen je zakonski okvir za sprječavanje diskriminacije žena, ali se te norme u praksi ne primjenjuju, odnosno izostaje suštinska rodna ravnopravnost, bez koje nema istinske demokratizacije društva i usvajanja evropskih vrijednosti", poučuje se u saopštenju kandidatkinja za poslanice SNP-DEMOS-ZA TEBE.Saopštenje prenosimo u cjelosti:

SNP insistira na punoj društvenoj uključenosti žena, kao i na ravnopravnim uslovima prilikom zapošljavanja i ostvarivanja svih drugih ekonomskih i socijalnih prava.
Iako žene čine 63 odsto populacije sa visokim obrazovanjem, žene istovremeno čine 60 odsto nezaposlenih, a one koje imaju zaposlenje manje su, za isti rad, plaćene od muškaraca. Žene čine većinu stanovništva Crne Gore, ali istovremeno i dalje nedovoljno zastupljene u političkim i ekonomskim procesima donošenja odluka. Upravo taj rodni jaz u stopi zaposlenosti i u platama za isti rad čini žene u Crnoj Gori jednom od najranjivijih grupa na tržištu rada.

Takođe, žene u Crnoj Gori, a posebno političarke, uveliko su izložene rastućem govoru mržnje i verbalnom zlostavljanju, koje, nažalost, ne samo da prolazi bez adekvatne kazne, već često i bez bilo kakve javne osude.

Zato se SNP zalaže za obezbjeđivanje specijalizovanih servisa podrške za žene, uz sistemsko podsticanje adekvatnog učešća žena u političkom, ekonomskom i kulturnom životu naše zemlje.

U tom cilju smatramo neophodnim da se zakonski dodatno definišu obaveze države, ali i poslodavaca prema ženama, kako bi žena mogla da se u potpunosti ostvari u svojoj porodici, profesiji i ukupnoj zajednici. SNP je za stvarnu, a ne deklarativnu rodnu ravnopravost, kako bi napokon promijenili jednostrana shvatanja o ulozi žena u našem društvu. Samo tako možemo ostvariti istinsku rodnu ravnopravnost – ZA TEBE i za Crnu Goru!