23-08-2020

Spremni za drugi dio programa "Uči doma"

Desetine učitelja, nastavnika, profesora crnogorskih osnovnih i srednjih škola danima već smjenjuju se pred kamerama Javnog servisa brižno pripremajući drugi dio programa „Uči doma“, kako bi, za slučaj eskalacije pandemije korona virusa, svojim đacima omogućili da i u tim vanrednim okolnostima nastave sa obrazovnim procesom i spremno dočekaju izazove osvajanja novih znanja i vještina...

Spremni za drugi dio programa

Primjena novog koncepta nastave na daljinu koje Ministarstvo prosvjete realizuje pod sloganom „Uči doma“ počela je 23. marta, nekoliko dana nakon prvog otkrivenog slučaja korona virusa u našoj zemlji. Snimljene materijale su emitovale tri televizije RTCG2, UciDoma1 (MNE sport 1) i UciDoma2 (MNE sport 2).

Učionicu i direktnu komunikaciju, jednoglasni su, ništa ne može zamijeniti, ali, zahvaljujući modernim tehnologijama, u uslovima koje je nametnula pandemija onlajn nastava je pravo rješenje.

Većina njih nikada nije ni pomislila da će nekada u karijeri postati televizijske zvijezde. Da će u praznim učionicama, pred kamerama, svojim đacima znanje prenositi preko televizijskih i ostalih ekrana...

Nastavnici nijesu pripremljeni za vanredne situacije, ni obučeni da rade ispred kamere, kaže profesorica engleskog jezika u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ Nataša Bešović-Bulatović, ali su, ističe, čitav posao odradili fantastično, organizovali se u vrlo kratkom roku, ne plašeći se kritike i neuspjeha i pokazali da je nastavnik nemjerljiva figura u životu učenika.

Novinari su je zatekli u Gimnaziji, gdje je u toku snimanje časova za prvo tromjesečje, za srednjoškolce, u okviru programa „Uči doma“.

Na vratima učionice naljepnica na kojoj piše - „Tiho, snima se“. Profesorica Bešović-Bulatović završila je sa snimanjem časa i čekala je koleginicu koja treba da nastavi sa svojim časom.

- Podatak da je u prvom krugu za samo sedam dana snimljeno oko 1.700 predavanja iz 17 nastavnih predmeta govori koliki je izazov ovaj projekat i kako smo uspjeli da odgovorimo. Sada je drugačije. Navikli smo na kameru i tišinu u učionici, ali nam nedostaje žamor djece i podignute ruke, dok s druge strane sada već znamo kako da se bolje organizujemo i pripremimo lekcije za snimanje – priča ona.

Kamera im više nije „stranac“, a i učenici su, kaže ona, prilično dobro usvojili koncept onlajn nastave. U „prvom krugu“ ovog programa, ističe profesorica, đaci su bili ažurni, redovno pratili časove, radili domaće zadatke, učili...

- Čini mi se da su nekako u tom četvrtom tromjesečju naglo odrasli i sazreli, samim tim i dali nama vjetar u leđa da i mi, u svakom trenutku, damo svoj maksimum i odgovorimo na izazov pred kojim smo se našli - kazala je Bešović-Bulatović.