22-10-2014

Spremno dočekati ljetnju sezonu 2015.

Narednu ljetnju turističku sezonu treba spremno dočekati jer će prvi gosti stići već krajem marta 2015, ocijenjeno je sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore.

Spremno dočekati ljetnju sezonu 2015. | Radio Televizija Budva

Odbor je razmotrio rezultate turističkog sektora za prvih osam mjeseci ove godine. Raspravljano je i o ostvarenom, odnosno očekivanom od minule ljetnje turističke sezone.

Prema podacima MONSTAT-a, u Crnu Goru je od januara do avgusta ove godine došlo 1.199.741 turista, 1,14% više u odnosu na isti period prošle godine. Registrovano je 7.900.051 noćenja, što je rast od 1,23%. Broj dolazaka stranih turista je veći za 1,66%, a njihovih noćenja za 2,01%. Broj dolazaka domaćih turista je niži za 3,04%, a ostvarenih noćenja za 5,21%.

U prvih osam mjeseci 2014. godine najviše noćenja bilo je gostiju iz Rusije 30%, zatim Srbije 25%, Bosne i Hercegovine 8%, Ukrajine 5%, Poljske 3%, Kosova 3%, Bjelorusije 2%, Francuske 2%, Češke 2% i Njemačke 2%.

“U toku sezone, iako u manjem obimu, ponavljaju se neki nedostaci iz prethodnog perioda, kao što su: nepravilnosti na plažama, nelegalno izdavanje i kvalitet smještaja, prodaja izleta na šetalištu, buka, nelegalan rad ugostiteljskih objekata, neizdavanje fiskalnih računa, loša komunalna i lokalna infrastruktura”, ocijenili su iz Privredne komore.

Predstavnici Odbora su naveli da zbog stvaranja povoljnijeg ambijenta za dalji rast turizma, treba analizirati nedostatke ove sezone, kako bi se bolje pripremila naredna, prenosi rtcg.me.

Pomoćnica ministra turizma, Željka Radak Kukavičić istakla je da i pored vanrednih okolnosti pod kojima se odvijala ovogodišnja turistička sezona, može se konstatovati da su njeni efekti na zadovoljavajućem nivou.

Ona je navela da procijenjeni prihodi od turizma za prvih osam mjeseci ove godine iznose 634 miliona eura, 2,2 odsto više nego prethodne godine.

“Mora se dalje raditi na unapređenju saobraćajne dostupnosti Crne Gore i s tim u vezi sarađivati sa “low cost” avio kompanijama i razvijati mreža čarter letova, kao i podsticati gradnja hotela visoke kategorije. Takođe je potrebno ublažiti izrazitu sezonalnost crnogorskog turizma, pa će budžetom biti predviđena veća podrška manifestacijama u pred i post sezoni”, navela je Radak-Kukavičić