10-02-2023

Spriječeno potonuće starog ratnog broda

Zajedničkom akcijom Uprave pomorski sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL), tima Luštice Bay za hitne intervencije i Mornarice Vojske Crne Gore (VCG) spriječeno je potonuće starog ratnog broda u Bokokotorskom zalivu.

Spriječeno potonuće starog ratnog broda | Radio Televizija Budva

Foto: Luštica Bay

Iz Luštice Bay su saopštili da su dva rashodovana ratna broda bila u opasnosti da potonu zbog bočnih udara orkanske bure i velikih talasa.

Havarija se, kako su ukazali, dogodila u Bokokotorskom zalivu, na lokaciji između vojnog objekta Pristan i Rakite, na sjeverozapadnoj obali poluostrva Luštica.

„Tom prilikom je uz obalu potonuo rashodovani desantni brod minopolagač DMB-241, a teško je oštećen vojni tanker za vodu PV-17“, navodi se u saopštenju.

Kako su istakli iz Luštice Bay, spasilački tim je nastojao da jakim pumpama izbaci morsku vodu iz trupa tankera, kako bi spriječio potonuće broda koji bi naknadno trebalo da bude uklonjen sa lokacije havarije.

Iz kompanije su kazali da se desantni brod duži niz godina nalazio na takozvanom mrtvom vezu na Luštici, te da je postojala bojazan da se iz potonulog broda u more može izliti određena količina ulja iz mašinskog prostora.

Načelnik UPSUL-a Žarko Lukšić rekao je da je Uprava uputila poziv za hitnu intervenciju svim privrednim subjektima koji mogu da pomognu.

„Luštica Bay je odmah reagovala i poslala tim ljudi i opremu, što nam je pomoglo da uspješno okončamo akciju i spriječimo težu havariju. Dobra saradnja sa Lušticom Bay će i dalje biti nastavljena kroz nove zajedničke akcije“, rekao je Lakušić.

Menadžer za korporativne projekte kompanije Luštica Development Maša Radulović rekla je da je, imajući na umu važnost brze reakcije kako bi se spriječilo dalje širenje zagađenja na životnu sredinu i okolni akvatorijum, tim Luštice Bay stavio na raspolaganje sve svoje tehničke i stručne kapacitete.

„Zaštita životne sredine na lokaciji gotovo netaknute prirodne ljepote, kakvu predstavlja poluostrvo Luštica, uvijek je u samom vrhu prioriteta Luštice Bay“, istakla je Radulović.

Kako je kazala, svi sadržaji u okviru naselja su uklopljeni u prirodnu okolinu i akvatorijum zaliva Trašte, uz poštovanje najviših međunarodnih standarda gradnje i ekološke održivosti.

„Upravo zamisao da se integrisano naselje Luštica Bay u potpunosti uklopi u prirodni ambijent kopna i mora na poluostrvu Luštica, kao dio zajednice kojoj pripada, čini osnovu etičkog i održivog razvoja ovog naselja ali i čitavog dijela Bokokotorskog zaliva“, rekla je Radulović.

Iz Luštice Bay su kazali da je u toj havariji na moru, koja je protekla bez povrijeđenih, kompanija još jednom pokazala da je uvijek na raspolaganju kada je potrebna podrška lokalnoj zajednici, ruku pod ruku sa ljudima koji na tom prostoru žive generacijama i čine njen neraskidivi dio.