12-03-2021

Srbija gradi najtežu dionicu auto-puta prema Crnoj Gori

Za dionicu od Preljine do Požege u stručnim krugovima važi da je najzahtjevnija na auto-putu “Miloš Veliki”, a koji će biti dio buduće veze između Crne Gore i Srbije.

Srbija gradi najtežu dionicu auto-puta prema Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Foto: Zoran Zestic, Tanjug

Od ukupne dužine trase, oko 50% je u tunelima, mostovima, nadvožnjacima, kaže za eKapiju Milutin Ignjatović, generalni direktor CIP-a, kompanije koja je uradila glavni projekat.

Projektovana dužina dionice iznosi oko 30 km. U trupu auto-puta predviđeno je 30 mostova (ukupne dužine 6.500m, odnosno oko 3.250 m auto-puta), šest nadvožnjaka u sklopu devijacija (ukupne dužine 555 m), četiri nadvožnjaka u sklopu petlji (ukupne dužine 1.600 m) i pet mostova van auto-puta (ukupne dužine 300 m). Predviđena je i gradnja tri tunela Munjino Brdo, Laz i Trbušani.

“Dionica Preljina-Požega je izuzetno važan dio putnog pravca E-763. Kompletna dionica je u veoma složenoj geološkoj građi i izuzetno teška za izvođenje”, kaže Ignjatović.

U Požegi projektovana dionica se nastavlja na dionicu Požega-Boljare, koji predstavlja autoputnu vezu sa Crnom Gorom i čija se izrada idejnog projekta očekuje, i na dionicu Požega-Kotroman, koja predstavlja autoputnu vezu sa Sarajevom i čije je projektovanje u toku.

“Tehnička dokumentacija je u svemu urađena prema Projektnom zadatku, Lokacijskim uslovima i Prostornom planu područja posebne namene infrastrukturnog koridora Beograd-Južni jadran. U okviru tehničke dokumentacije urađeni su Idejni projekti, Projekti za građevinsku dozvolu i Projekti za izvođenje”, navodi sagovornik eKapije.

Projektovana brzina kretanja vozila je od 100 km/h do 120 km/h.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Tomislav Momirović nedavno je najavio da bi ova dionica trebalo da bude završena do kraja godine. Prva građevinska dozvola izdata je krajem 2020. godine.

Izvođač je kineska kompanija China Comunications Construction Company, a vrijednost radova je 450 miliona eura.


Izvor: investitor.me