25-04-2021

Srbija izgradila puteve: Turisti ovog ljeta udobnije do Crne Gore

Građani Srbije koji se ovog leta budu uputili na ljetovanje u Grčku, Bugarsku, Crnu Goru ili Hrvatsku, moći će da računaju na znatno udobnije putovanje, piše Blic.

Srbija izgradila puteve: Turisti ovog ljeta udobnije do Crne Gore | Radio Televizija Budva

Foto: Autoput u Srbiji (Foto: Zoran Zestic, Tanjug)

Razlog je taj što će veći dio putovanja moći da se voze auto-putem i brzim saobraćajnicama.

U dijelu teksta koji se odnosi na puteve prema Crnoj Gori, Blic piše da se na dionici od Beograda do Čačka već stiže mnogo brže nego ranije, zahvaljujući auto-putu “Miloš Veliki”, koji povezuje ova dva grada na udaljenosti od 120 kilometara, a početkom 2022. godine novi autoput će do Zlatibora biti duži još tridesetak kilometara, što znači i korak bliže, odnosno brže, do Jadranskog mora.

Za dionicu od Preljine do Požege u stručnim krugovima važi da je najzahtjevnija na auto-putu “Miloš Veliki”. Projektovana dužina dionice iznosi oko 30 kilometara, a u trupu autoputa predviđeno je 30 mostova (ukupne dužine 6.500m, odnosno oko 3.250 m autoputa), šest nadvožnjaka u sklopu devijacija (ukupne dužine 555 metara), četiri nadvožnjaka u sklopu petlji (ukupne dužine 1.600 m) i pet mostova van autoputa (ukupne dužine 300 metara).

Predviđena je i gradnja tri tunela – Munjino Brdo, Laz i Trbušani.

U Požegi se projektovana dionica nastavlja na dionicu Požega-Boljare, koja će biti duga 110 kilometara i predstavljaće vezu sa Crnom Gorom, čime će put do Jadranske obale biti mnogo bezbjedniji i brži.

Izgradnja ovog puta o kome se priča decenijama unazad još nije počela, ali bi prema zvaničnim najavama, do kraja godine mogao biti potpisan ugovor i za ovu, posljednju deonicu.

U Putevima Srbjije kažu da je u toku izrada Nacrta prostornog plana područja posebne namjene infrastrukturnog koridora Beograd – Južni Jadran, dionica Požega – Boljare, sa procjenom uticaja na životnu sredinu. Konačan plan, dakle, ne postoji, ali sudeći prema onom koji je CIP napravio prije nekoliko godina saobraćajnica od Požege ka granici sa Crnom Gorom bila bi i više nego zahtjevna. Riječ je o 107 kilometara autoputa, sa 97 mostova, koji će ukupno biti dugi gotovo 20 kilometara.