10-01-2023

Srbija nastavlja gradnju auto-puta prema Crnoj Gori: Do kraja godine dionica do Požege

Vozači u Srbiji bi do kraja godine trebalo da dobiju mogućnost da voze novim saobraćajnicama na čak osam putnih pravaca. Toliko dionica bi, naime, bi trebalo da bude pušteno u saobraćaj a jedna od njih je i na koridoru 11 prema Crnoj Gori, do Požege.


Ilustracija (YouTube)

Ranije je najavljivano da će cijela dionica od Preljine do Požege od 30,9 kilometara biti završena do kraja 2021. godine, pa je obećanje “skraćeno” na prvih 12 kilometara do Pakovraća, koji su pušteni u saobraćaj prošle godine. Izgradnja preostalih dvadesetak kilometara do Požege, trebalo bi, kako piše Blic, da se okonča narednih mjeseci, najkasnije krajem 2023.

Dionica je dio auto-puta E-763, na trasi Koridora 11, prema granici Srbije sa Crnom Gorom, a procijenjena vrijednost radova je oko 450 miliona eura. Izvođač radova je kineska kompanija CRBC, koja je gradila i prioritetnu dionicu auto-puta Bar – Boljare, otvorenu prošle godine.

Povezivanje dva okruga

Na dionici do Požege predviđena je izgradnja tri tunela, 32 mosta, 11 nadvožnjaka i tri petlje. Ta dionica će povezati Čačak, Lučane i Požegu i dva okruga, Moravički i Zlatiborski.

Jedna cijev tunela Laz biti probijena već tokom januara, a druga u februaru, dok će u tunelu Munjino brdo, jedna cijev biti probijena u julu, a druga u avgustu.

Pri kraju su radovi i na gradskom auto-putu od Novog Beograda do Surčina, kao i na brzoj saobraćajnici koja će Valjevo povezati sa auto-putem “Miloš Veliki”.

Završava se i izgradnja na beogradskoj obilaznici do Bubanj Potoka, kao i Moravski koridor do Kruševca, auto-put od Rume do Šapca, dionica budućeg auto-puta ka Sarajevu od Sremske Rače do Kuzmina i prva dionica auto-puta od Niša ka Prištini, kod Merošine.



(Investitor)