13-09-2023

Srčani udar: Kako da prepoznate znakove i kako da pravilno reagujete da biste sačuvali život

Srčani udar nastaje kao posljedica začepljenja arterije koja dovodi krv do srca. Znate li kako da prepoznate znakove nadolazećeg srčanog udara i kako da pravovremeno reagujete?


Ilustracija, Foto: Pixabay

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti čine 45% svih smrtnih slučajeva u Evropi, dok u Evropskoj uniji taj broj iznosi 37%, piše metropolitan.si.

Zašto dolazi do srčanog udara?

Srčani udar nastaje kao posledica začepljenja arterije koja dovodi krv do srca. Ako se snabdijevanje kiseonikom ne obezbijedi odmah, dio srca koji ne dobija kiseonik će biti oštećen i počeće da umire.

Proces stvaranja i nagomilavanja masnih naslaga na zidovima krvnih sudova počinje u mladosti i nastavlja se u odraslom dobu, zato nije tačno da su mladi zaštićeni od srčanog udara.

Radi se o životno ugrožavajućem stanju u kom odlučuju sekunde. Zato je ključno brzo prepoznati znakove nadolazećeg srčanog udara i što prije pozvati medicinsku pomoć.

Kako prepoznati znakove?

Srčani udar takođe ugrožava život jer se javlja iznenada.

Najtipičniji znak srčanog udara je oštra i pekuća bol u grudima.

U retkim slučajevima, ta bol se može pojaviti nekoliko dana unaprijed. Čak i ako nije intenzivna, nikako je ne smijete zanemariti.

Bol se takođe može proširiti na druge dijelove tijela, najčešće na vrat, lijevo rame i lijevi ruku, ali može takođe zahvatiti i stomak.

Bol mogu pratiti i drugi simptomi kao što su mučnina i povraćanje, bolovi u vilici, otežano disanje, gubitak svijesti i bol u grudima.

Kako reagovati?

Kada sumnjate da vama ili nekome bliskom prijeti srčani udar, važno je da odmah reagujete.

Pozovite hitnu medicinsku pomoć i do njihovog dolaska lezite mirno dok duboko dišete. Nikako se ne smijete sami odvesti u zdravstvenu ustanovu.

„Osoba koja sumnja da ima srčani udar treba što prije uzeti tabletu aspirina od 500 mg, osim ako nije alergična na nju ili ima ozbiljne sklonosti ka krvarenju“, savjetuje slovenačka kardiologinja Nadja Ružič Medvešček.


(Danas online)