08-01-2020

Srušio se ukrajinski putnički avion, 176 mrtvih

Avion Boing 737 ukrajinskog prevoznika Ukraine International Airlines srušio se zbog tehničkog kvara nakon polijetanja sa iranskog aerodroma Imam Homeini u Teheranu sa 176 putnika i članova posade, objavila je novinska agencija Fars.

Srušio se ukrajinski putnički avion, 176 mrtvih | Radio Televizija Budva

Avion pao nedugo po polijetanju (Beta/AP) Avion pao nedugo po polijetanju (Beta/AP)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio da među putnicima nema preživjelih.

"Prema preliminarnim informacijama, svi putnici i članovi posade su poginuli. Naša ambasada radi na rasvjetljavanju informacija o okolnostima tragedije i spisku poginulih putnika. Iskreno saučešće porodicama svih putnika i članova posade", napisao je Zelenski na Fejsbuku.

Ukrajinski premijer Oleksij Gončaruk je izjavio da se utvrđuje koliko je državljana Ukrajine poginulo.

Među 176 poginulih su državljani Irana, Kanade, Ukrajine, Švedske, Avganistana, Velike Britanije i Njemačke.

Šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko je izjavio da su se u avionu nalazila 82 Iranca, 63 Kanađanina i 11 Ukrajinaca - dva putnika i devet članova posade.

Među putnicima je bilo i deset Šveđana, četvoro Avganistanaca i po troje Njemaca i Britanaca. Većina putnika je trebalo da iz Kijeva nastavi put prema drugim odredištima, javlja AP.

U padu nema preživjelih (Beta/AP) U padu nema preživjelih (Beta/AP)
Avion se po rušenju u blizini aerodroma zapalio.

"Požar je velikih razmjera...imamo 22 vozila hitne pomoći, četiri ambulantna autobusa i helikopter", izjavio je za iransku državnu televiziju šef iranske službe za vanredne situacije Pirhosein Kulivand, prenosi Rojters.

Tas navodi da su pripadnici iranske spasilačke službe pronašli "crnu kutiju". Ona je pronađena u blizini iranske prijestonice i predata policijskim službama.

Prema sajtu "FlajtRadar24", kontakt sa avionom je prekinut praktično odmah po polijetanju.

Avion "Ukraine International Airlines-a" tipa Boing 737 bio je na letu Teheran-Kijev.


Na mjestu nesreće vide se razbacani djelovi olupine aviona i tijela žrtava, kao i spasioci koji sa maskama pretražuju teren dok tu oblast nadlijeću helikopteri.

Avion se srušio samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketni napad na dvije baze u Iraku u kojoj su smještene američke snage, u znak odmazde zbog ubistva iranskog generala Kasema Sulajmanija.

Problem sa motorom aviona uzrok je rušenja ukrajinskog aviona u Iranu, a ne raketni napad ili terorizam, objavila je ukrajinska ambasada u Iranu. Riječ je o preliminarnim informacijama.

BBC piše da nije poznato je li ova nesreća na bilo kakav način povezana s iranskim napadom na iračke vojne baze u kojima su stacionirani američki vojnici.

U avionu je bilo ukupno 176 ljudi, od čega 167 putnika i 9 članova posade.

BBC-jev dopisnik Ali Haši na Tviteru je objavio snimak.