27-11-2020

Šta je Crni petak

Milioni ljudi širom svijeta pohrliće danas, na Crni petak, u tržne centre i u onlajn kupovinu zahvaćeni tradicionalnom šoping groznicom.

Šta je Crni petak | Radio Televizija Budva

Trgovci i zaštitnici potrošača mole da se poštuju epidemiološke mjere. Mnoge države donijele su propise i mjere koje ograničavaju broj kupaca u prodavnicama, kao i radno vrijeme.

Sezona prazničnih kupovina u SAD zvanično je počela u četvrtak proslavom praznika Dana zahvalnosti, a nastavlja se danas kada milioni Amerikanaca nagrnu u potragu za ogromnim popustima, zato je Crni petak (Black Friday) uvijek prvog petka posle Dana zahvalnosti.

Iako trgovci računaju na oporavak prodaje zbog zastoja koji je trajao prethodnih mjeseci, oni promatraju stanje i izvan okvira ekonomskih podataka, smišljajući načine kako da povećaju prodaju i preteknu druge trgovce.

Međutim, činjenica je i da taj trend u SAD polako jenjava u odnosu na godine ranije, a u našim krajevima, čini se, tek sad doživljava ekspanziju. Međutim, čini se da ga tumačimo na naš način. Pa tako popusti traju samo taj dan, ili eventualno tri, dok popusti ne idu mnogo dolje od stalnih cijena.