15-01-2023

Šta je nježno roditeljstvo?

Ako ste odrasli u sredini gdje su vikanje i udaranje normalni, sigurno mislite da mora da postoji bolji način vaspitanja djece. Druga krajnost je permisivno roditeljstvo, gdje postoji vrlo malo granica i malo ili nimalo discipline. Stoga je nježno roditeljstvo možda zlatna sredina.

Šta je nježno roditeljstvo? | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Nježno roditeljstvo fokusirano je na četiri ključna elementa: poštovanje, empatiju, granice i razumijevanje. Trenutno je hit na društvenim mrežama, ali zapravo postoji već dugo.

“Nježno roditeljstvo pretvorilo se u trend, ali to je samo drugačiji naziv za ono što u psihologiji nazivamo pozitivnim roditeljstvom. Nema potrebe za kaznama i negativizmom ako s djetetom imate dobar odnos, temeljen na slušanju i nježnoj komunikaciji”, objašnjava psihologinja Ema Citron.

Tako, na primjer, umjesto da kažete djetetu: “Pomjeri noge s kauča”, korisnije je reći: “Radije bih da ne stavljaš noge na kauč jer ga prljaš i moraću da operem prekrivač.”

“Možete ukazati na posljedice određenog ponašanja, ali nema potrebe da povisujete glas ili da budete negativni, odnosno da kažnjavate dijete jer to samo nagriza vaš odnos, kao i povjerenje i komunikaciju među vama”, dodala je Citron.

Mama Keli Medina Enos naišla je na informaciju o nježnom roditeljstvu kada je njen sin Džordž imao 18 mjeseci. Odmah ga je prigrlila i na TikToku dijeli kako ga praktikuje.

“Istraživanja pokazuju da djeca vaspitana nježnim pristupom bolje regulišu emocije i manja je vjerovatnoća da će patiti od depresije. Oni su emocionalno inteligentniji i sposobni su da prenesu osjećanje ljudima. Ali ne bavim se previše statistikama, samo znam da djeluje za mene i moju porodicu”, ističe Enos.

Nekoliko njenih savjeta roditeljima koje interesuje ovakva metoda vaspitanja je da koriste pozitivan jezik, da djeci kad god je moguće daju nekoliko opcija, da nauče djecu tehnikama disanja, da nauče da se nose s djetetovim izlivima bijesa na miran način, odnosno da pričekaju da oni prestanu pa ponude djetetu zagrljaj, kao i da ne očekuju da je nježno roditeljstvo čarobna metoda uz koju neće nailaziti na prepreke.