16-07-2023

Šta je palmino srce i kako se jede

Srce palme s vremenom je sve popularnije jer je postalo zaista dobra zamjena za hranu sa visokim udjelom ugljenih hidrata poput tjestenine, ali je i savršena zamjena za morske plodove..

Šta je palmino srce i kako se jede | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Ova hranljiva namirnica se može konzumirati u salatama, varivima, kiševima i mnogim drugim jelima.

Šta je srce palme?

Kakav ukus ima srce palme? Da li je palmino srce ukusno?

Srce palme je unutrašnje jezgro nekih vrsta palmi kao što su kokos, acai, palma breskve i plumiteiro. To je rastući pupoljak drveta koji se jede kuvan ili sirov.

Ovo povrće ima visok nutritivni profil i poznato je da ima mnoge zdravstvene prednosti. Srce palme se smatra delikatesom zbog teškoće berbe.

Obično su palme breskve srž palme jer ih je lako ukrotiti. Palme breskve se takođe koriste u konzervama.

Ovo cilindrično povrće uzgaja se u dijelovima Azije, Latinske Amerike, ali najviše u Kostariki i Brazilu.

Inače, ovo bijelo povrće je po ukusu veoma slično artičokama, ali je mekše i hrskavo u ustima.

Srce palme je zaista dobra zamjena za meso zbog svojih nutrijenata i posebno se preporučuje u veganskoj ishrani.

Srca od palmi iz konzerve mogu biti blago kiselkasta i neće biti hrskava. Iako su zgodne i lako dostupne, razlika u ukusu između konzerviranih i sirovih je ogromna.

Cjelokupni ukus je blag, ali dovoljno dinamičan da se dobro uklopi s raznim jelima.

Srce palme je bogato vlaknima, bogato je proteinima i ima nizak glikemijski indeks, kaže dr Ax. To ga čini pogodnim za terapeutsku dijetu koja ima za cilj smanjenje upale i snižavanje šećera u krvi u tijelu.

Nutritivna vrijednost palminog srca je nevjerovatna. Smatraju se odličnim izvorima vitamina C, fosfora, kalcijuma, mangana itd.

Oni jačaju imuni sistem, pomažu u prevenciji anemije, pomažu vam da smršate, podržavaju zdravlje kostiju i još mnogo toga.

Kako skuvati srce od palme?

Svestranost ovog povrća čini ga odličnim sljubljivanjem sa bilo kojom drugom hranom. Također se koristi kao zamjena za morske plodove i stoga možete koristiti recepte za škampe, rakove ili jastoge.

Neki od najboljih načina pripreme palminog srca su:

Pržena:

Samo narežite povrće na krugove i pržite ga u tiganju sa bijelim lukom, solju, biberom i bilo kojim drugim začinskim biljem ili paprikom dok ne porumene.

Hrskavo prženo

Izgnječite povrće do mesa, a zatim dodajte svoje omiljene sosove za ukus. Zatim možete pržiti tortilje dok ne postanu hrskave i preliti ih sosom za umakanje.

Postoje i drugi načini jela, kao što su salate, vokovi i slično...