16-07-2020

Šta je vjerovatnije: Da avion padne ili da umrete od korone dobijene u njemu

Kada neko sjedi na srednjem avionskom sjedištu, rizik zaraze je jedan na 4.300 putnika. Kada to nije slučaj, onda je rizik zaraze jedan na 7.700 putnika


Ilustracija, Foto: Shutterstock
Mogućnost da osoba umre od posljedica koronavirusa kojim se zarazila u avionu je veća nego mogućnost da pogine u padu aviona - pokazalo je istraživanje profesora sa Instituta za tehnologiju u Massachusettsu.

Do ovakvog zaključka je došao profesor na Institutu Arnold Barnett, piše američki poslovni list Business Insider. Detalji istraživanja koje se zove "Rizik od COVID-19 među putnicma u avionu: Da li sjedište u sredini treba biti prazno", još nijesu objavljeni.

Prema ovoj studiji, rizik od zaraze u avionu ipak nije veliki. Istaknuto je da postoji razlika u stepenu rizika u zavisnosti od toga da li neko sjedi na srednjem sjedištu ili drugdje.

Prema procjeni profesora Barnetta, kada neko sjedi na srednjem sjedištu, rizik zaraze je jedan na 4.300 putnika. Kada to nije slučaj, onda je rizik zaraze jedan na 7.700 putnika.

Iako je pretpostavljena stopa smrtnosti od posljedica koronavirusa prenesenog u avionu znatno mala, veća je od mogućnosti da neko pogine u padu aviona. Mogućnost da neko pogine u avionskoj nesreći je jedan na 34 miliona.

Ovo istraživanje je rađeno na osnovu dosadašnjeg broja zaraženih ljudi, koji dolaze iz različitih dijelova Sjedinjenih Američkih Država u avionima. Takođe su procjenjeni efekti nošenja zaštitnih maski i fizičkog distanciranja u avionima. U obzir su uzete mjere koje aviokompanije primjenjuju u borbi protiv pandemije, kao što je dezinfekcija.

Na osnovu Barnettovih istraživanja, dolazi se do zaključka da među 600.000 Amerikanaca koji putuju avionom, njih 140 se zarazi koronavirusom - čak i ako su svi nosili maske, ali ako su srednja sjedište bila popunjena. Taj broj iznosi 78 ako su srednja sjedišta bila prazna.

Ranije je u SAD-u raspravljano o tome da li upražnjavanje srednjeg sjedišta doprinosi smanjivanju rizika od zaraze. Pa je tako Josh Earnset iz United Airlinesa poručio da je upražnjavanje sjedišta nije ništa drugo nego "PR strategija".

Sudeći po svemu što se dešava u vezi sa koronavirusom, uključujući i premalen broj vjerodostojnih podataka, veliki broj istraživanja se zasniva na malim uzorcima, te ih je zato možda pametnije računati tek u zanimljivosti.

Izvor: Vijesti