13-02-2020

Šta odvaja milionere od prosječnih osoba

Milioneri su sretniji od osoba s prosječnim primanjima. Znamo da to i nije neki šok, ali ono zbog čega su sretniji nije činjenica da jednostavno imaju mnogo novca, već kako provode svoje slobodno vrijeme.

Šta odvaja milionere od prosječnih osoba | Radio Televizija Budva

Za razliku od "prosječnih" osoba, milioneri se u slobodno vrijeme radije opredjeljuju za aktivniji način života, nego za gledanje "Netflix-a", pokazali su rezultati jedne studije objavljene u američkom naučnom časopisu "Social Psychological and Personality Science". Istraživanjem je obuhvaćeno 800 milionera u Nizozemskoj i 1.200 građana prosječnih primanja.

Autori su željeli da saznaju kako jedni, a kako drugi, provode vrijeme na poslu i u svakodnevnim aktivnostima poput kuvanja, putovanja na posao, rada, opuštanja, volontiranja i hobija, te u obzir uzeli i njihovo zadovoljstvo životom. Bilo je manje varijacija nego što se očekivalo. Na primjer, kad su u pitanju svakodnevne aktivnosti, obje grupe provodile su približno isto vremena kuvajući i kupujući. Takođe se ispostavilo da su milioneri manje vremana provodili sa djecom, a više bili fokusirani na kućne poslove.

Ipak, u jednoj stvari su se znatno razlikovali.

Pokazalo se da je veća vjerovatnoća da će milioneri svoje slobodno vrijeme provesti aktivno, što podrazumijeva druženje, vježbanje, hobije, volontiranja, dok su "prosječni" ljudi, u tom pogledu, pasivniji: radije gledaju TV, spavaju i odmaraju se.

Osim toga, razlika se osjećala i u autonomiji na poslu. Milioneri su uživali mnogo veću nezavisnost na radnom mjestu od osoba s prosječnim primanjima.

Istraživači su, na kraju, zaključili da ljudi s većim prihodima više gravitiraju aktivnijem provođenju vremena, ali i većoj poslovnoj autonomiji.



index.hr