15-02-2023

Šta preko granice smijete prenijeti u prostor Šengena?

Ulaskom u šengenski prostor Hrvatska je podigla rampe na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, dok su na ostalim graničnim prelazima kontrole pojačane.

Šta preko granice smijete prenijeti u prostor Šengena? | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Šta sve smijete prenijeti preko granice i u kojim količinama od Nove godine, jedna je od češćih tema među građanima, naročito zbog toga što se često pojavi vijest da je netko na granici platio visoku kaznu zbog kršenja propisa, piše Večernji.ba.

Ograničenja

Krajem prošlog mjeseca vozač iz BiH je platio visoku kaznu zbog nekoliko kutija cigareta. On je zaustavljen na GP Maljevac prilikom putovanja iz BiH u Hrvatsku. Kako tvrdi Benjamin Dervišević, dobio je kaznu od 540 eura zbog šest kutija cigareta Marlboro Touch Blue. Iz Carinske uprave RH potvrdili su navedeni prekršaj.

– Kada sam prišao svojim vozilom graničnom prelazu, carinik me je upitao imam li što prijaviti. Rekao sam da nemam. Usmjerili su me u desni trak i počeli pretraživati prtljažnik automobila, čak su i haubu otvarali. Jedino što su mi pronašli su tri kutije cigareta za ličnu upotrebu u torbici, dvije u pretincu i jednu u džepu. Tada su mi rekli da moram platiti kaznu od 540 EUR – ispričao je Dervišević, prenosi Večernji.

Znate li koliko cigareta smijete unijeti u RH iz zemalja koje nisu članice Šengena? Koliko mesa, kobasica, parfema ili žestokih pića? U Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU i Šengena, te zemalja trećeg svijeta ne smijete unositi meso ni mliječne proizvode. Međutim, smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća te jaja, proizvode od jaja i med.

Preko granice možete prenijeti “druge proizvode životinjskog porijekla”, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, do 2 kg po osobi. Dopuštene su i ograničene količine ribe te ribljih proizvoda. Tako jedna osoba može unijeti 20 kg “svježih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva” ili jednu ribu po osobi. Dopušteno je najviše 2 kg mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše 2 kg hrane za kućne ljubimce.

Nosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčano ili čak kazneno gonjeni.

Preko granice se po putniku mogu prenijeti 4 l vina i 16 l piva te sveukupno jedna od ovih kategorija: jedna litra jakog pića s više od 22% vol. alkohola (npr. votka ili džin) ili jedna litra etilnog alkohola s 80% vol. alkohola ili 2 l “pojačanog” vina (npr. sherry ili porto) ili pjenušavo vino.

Moguće je prenijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 g duvana. Možete kombinovati bilo koje od tih duvanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu. Možete nositi drugu vrijednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrijednosti do 300 EUR po putniku. Osobe mlađe od 17 godina nemaju pravo na oslobođenje od trošarine na duvan ili alkohol.

Visoke kazne

Ako se ipak odlučite “kockati”, znajte da možete platiti kaznu i do 12.500 EUR. Konkretno, kada se određuje visina kazne, bitno je što ste i koliko toga pokušali prokrijumčariti. Za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe propisana je novčana kazna za fizičku osobu od oko 260 do oko 650 EUR.

Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje EU-a na skriven način te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako je riječ o robi komercijalne prirode ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu, propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 390 EUR do 12.500 EUR. Poznati primjeri kazne iznosili su 5.100 kn (oko 664 EUR) za pokušaj unošenja dvije vreće, odnosno oko 15 kg kupusa, 3.500 kn (oko 455 EUR) za tri bundeve, 4.000 kn (oko 521 EUR) za tri akumulatora te čak 22.000 kn (oko 2.865 EUR ) za 6 kg svježeg i 5 kg suvog mesa.