18-09-2022

Šta se dešava kada jedemo ovsene pahuljice svakog dana

Ovsene pahuljice često se nalaze na listi najzdravije hrane za doručak, njih preporučuju razni svjetski kuvari i nutricionisti, a i poneke poznate ličnosti kažu da ne mogu bez njih u svom domu.


Ilustracija, Foto: Pixabay

One se mogu jesti kao deo granole, mafina, pa čak i vafla, ali najčešće se konzumiraju u obliku ovsene kaše. A kako one tačno utiču na naše zdravlje i koje dugoročne efekte mogu da imaju ukoliko ih konzumiramo redovno, piše Eating Well, a prenosi City Magazine.

Duže ste siti

Ovsene pahuljice su odličan izvor vlakana, a kako vlakna usporavaju varenje, nećete biti gladni dugo nakon što ih jedete. Kada jedete hranu bogatu vlaknima, pomažete organizmu da nema velike amplitude u nivou šećera u krvi i ujedno produžavate osjećaj sitosti.

Imate bolje varenje

Da, varenje će duže trajati, ali ćete imati redovnija pražnjenja i zdraviji digestivni trakt. Ukoliko ovsene pahuljice jedete uz jabuke, orašaste plodove i bobice, sigurno nećete imati problema sa stolicom, jer će ona biti redovna i zdrava.

Smanjuje se rizik od srčanih oboljenja

Ponovo se vraćamo na vlakna u sastavu, a zbog toga što ona, osim stabilizacije nivoa šećera u krvi, smanjuju nivo lošeg holesterola i snižavaju krvni pritisak, što sve ima veoma važnu ulogu u smanjivanju rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

Imate bolju crijevnu floru

Ovsene pahuljice su i prebiotska hrana, što znači da pomažu sastav dobrih bakterija u vašim crevima. Dobra crijevna flora, odnosno mikrobiom, ojačava imuni sistem, poboljšava raspoloženje i pomaže u odbrani organizma od bolesti.

Lakše održavate tjelesnu težinu

Pored svega spomenutog, ovsene pahuljice mogu da budu dobar saveznik ukoliko želite da smršate ili da održite tjelesnu težinu. To naravno ne zavisi samo od njih, ali zbog beta-glukana smaanjuju nivo šećera i lipida u krvi, što doprinosti sitosti i održavanju težine.

Izvor: N1