17-08-2018

Šta uraditi ako vas opeče meduza?

Ponekad se desi da vam lijep provod na moru pokvari bliski susret sa nezvanim gostom – meduzom. Svojim žarnim ćelijama ovo morsko biće može da nanese opekotine na koži koje treba pažljivo tretirati.

Šta uraditi ako vas opeče meduza? | Radio Televizija Budva

Meduzu u vodi nije lako vidjeti, zbog čega može neprimjetno da se prikrade žrtvi i opeče je. Simptomi meduzinog "poljupca" su iznenadni bol, osjećaj žarenja na koži, oticanje, crvenilo i svrab koji može potrajati duže od nedelju dana.



Evo šta treba da radite ako vas opeče meduza:

1. Što prije izađite iz vode i ispiranjem morskom vodom ili fiziološkim rastvorom uklonite žarnice koje su ostale na koži. Nikako ne ispirajte slatkom vodom jer će ona samo pogoršati simptome.

2. Ako imate pri ruci kockice leda zamotajte ih u krpu ili peškir i držite na opekotini oko 15 minuta da bi se smanjilo oticanje. Hladne obloge preporučuju se prvog dana pri čemu je potrebno i zaštititi to mjesto od sunca.

3. Opekotine nježno namažite kremom koja sadrži antihistaminik ili analgetik. Opekotinu možete umiriti i alkoholnim sirćetom.

Za ublažavanje alergijske reakcije kože na supstance iz pipaka meduze može poslužiti i presječen svjež paradajz, koji se stavlja na kožu neposredno poslije žarenja meduze.

Oprez: Opekotine ne trljajte peškirom ili pjeskom jer će se tada stanje samo pogoršati. Takođe, žarnice nikad ne pokušavajte da skinete s kože prstima. U slučaju da se ispiranjem nisu uklonile, treba ih posipati pjeskom i sastrugati nekim oštrim predmetom, ličnom kartom, kreditnom karticom...

Simptomi obično popuste nakon nekoliko sati, ali ako opekotina izazove alergijsku reakciju ili osoba ima neku bolest zbog koje opekotina burnije reaguje, potrebno je potražiti pomoć ljekara.