30-08-2022

Standardizovali operacije deformiteta grudnog koša

Klinički centar Crne Gore standardizovao je operacije deformiteta grudnog koša, saopštili su iz te ustanove i kazali da je krajem avgusta, u Institutu za bolesti djece operisano troje djece.

Standardizovali operacije deformiteta grudnog koša | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz KCCG-a su kazali da djeca sa deformitetima grudnog koša, koja su laičkoj javnosti poznata kao kokošje i ljevkaste grudi, više ne moraju da se šalju na operacije u inostranstvo niti će morati da čekaju posebnu priliku da bi se operisali u Crnoj Gori.

“Operacije obje vrste pektusa postaju standardizovane procedure u IBD-u. Krajem avgusta ove godine, za dva dana, u IBD-u je operisano troje djece od 14, 16 i 17 godina”, kazali su iz KCCG-a.

Oni su rekli da tim ljekara, koje je predvodio grudni hirurg, Branko Čampar, čine anesteziolog, Saša Račić, specijalizant dječije hirurgije, Tamara Bandović i konsultant iz Turske, grudni hirurg Tuns Lacin.

Iz KCCG-a su saopštili da se u prosjeku, u svakoj generaciji, bilježi oko desetak slučajeva te vrste deformiteta.

Čampar je pojasnio da se te operacije u KCCG rade po standardima američkog hirurga Donalda Nasa, koji je uveo ovu proceduru, uz određene korekcije.

“Operacija podrazumijeva uvođenje jedne ili više šipki koje se fiksiraju stabilizatorom koja ispravlja grudni koš. Šipke se nose dvije ili tri godine, nakon čega se taj protetski materijal skida“, naveo je Čampar.

On je rekao da operacije, u zavisnosti od deformiteta, traju od 15 minuta do sat i po, dodajući da se nakon operacije djeca smještaju na odjeljenje gdje dobijaju terapiju protiv bolova.

Kako je rekao, nakon petodnevne hospitalizacije, slijedi kućni oporavak od dvije do tri nedjelje.

Prema riječima Čampara, deformitet grudnog koša može da se uoči kod djece sa četiri godine, ali se operacije ne preporučuju prije navršene dvanaeste godine.

„Kasna adolescencija je najbolje vrijeme za operaciju. To, međutim, ne znači da u srednjoj ili još kasnijoj životnoj dobi nijeste kandidat za operaciju“, naveo je Čampar.

On je kazao da je u inostranstvu najstariji pacijent imao je 51 godinu i napomenuo da će se operacije grudnog koša u KCCG raditi po medicinskim indikacijama, a da prioritet imaju djeca sa respiratornim i kardiološkim problemima koji su uzrokovani pektusom.

Iz KCCG-a su u saopštenju naveli da će u narednom periodu nastojati da uvedu i nehirurški tretman korekcije deformiteta grudnog koša.

“Nadležnim ustanovama sugerisaćemo neophodnost registracije i uvoza posebnih medicinskih pomagala. To će za pacijente značiti manje agresivan tretman ovih deformiteta”, kazali su iz KCCG-a.