14-09-2023

Stanić: Vlada da hitno smanji akcize na gorivo

Vlada hitno treba da smanji akcize na gorivo, jer građani Crne Gore opet plaćaju najskuplje gorivo u regiji, saopštio je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP), Mirko Stanić.

Stanić: Vlada da hitno smanji akcize na gorivo | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

On je podsjetio da je Vlada u maju 2021. godine donijela odluku da se smanje akcize na gorivo 50 odsto, nakon, kako je rekao, pet godina aktivnosti i insistiranja SDP-a.

„Tom odlukom su se cijene litra goriva na pumpama umanjile 25 do 30 centi i bile značajno olakšanje za sve građane i privredu, koja je konačno mogla poslovati u barem približnim uslovima kao njihova konkurencija u regiji. Ta oduka o smanjenju je nažalost ukinuta od Vlade i danas opet plaćamo najskuplje gorivo u regiji“, naveo je Stanić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, danas kada cijene goriva rastu 11. put zaredom i kada postoje gotovo nedjeljna povećanja cijena skoro sve robe i usluga, Vladi ne pada na pamet da primijeni tu antikriznu mjeru i time konačno izvuče ruku iz džepa građana.

„A koliko su same izjave iz Vlade kontradiktorne, najbolje govori konstantna priča o enormnim prihodima budžeta i ogromnom suficitu, kao da taj novac u budžet uplaćuju građani Bolivije ili Nepala, a ne upravo naši sugrađani i privreda, koji ovoliko nameta i povećanja cijena sve teže podnose“, smatra Stanić.

On tvrdi da je matematika po pitanju akciza jasna.

„Na ovu cijenu goriva je potrebno smanjiti akcize, kako bi se "ispeglao" rast na svjetskom tržištu, a država će svakako prihodovati dovoljno novca zbog naplate poreza na doatu vrijendost (PDV) na veću osnovicu goriva i time anulirati pad od akciza, jer svi prihodi idu u državni budžet - ma kako se zvali“, objasnio je Stanić.

On je podsjetio da su prihodi od akciza do kraja jula ove godine ostvareni su u iznosu od 171,5 miliona EUR i veći su u odnosu na planirane 29,9 miliona ili 21,1 odsto, odnosno 34,2 miliona ili 24,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Ovaj podatak pokazuje da bi i sa smanjenjem akciza prihodi po ovom osnovu na kraju godine bili u skladu sa planom“, saopštio je Stanić.

On je naveo da, ukoliko se ovo ne desi, građane, pogotovo oni sa nižim primanjima i ogromnu većinu penzionera, čeka veoma izazovna jesen, sa cijenama prehrambenih proizvoda, prevoza, ogrijeva i brojnih usluga koje su značajno veće nego prošle godine.