18-05-2020

Stari grad da bude centar Budve svih 12 mjeseci

Predstavnici Sekretarijata za lokalnu samoupravu sastali su se danas sa predstavnicima MZ Stari grad, povodom planiranih od strane pomenute mjesne zajednice za naredni period i način na koji se primjenjuje Odluka o Mjesnim zajednicama i odluka o njihovom redovnom finansiranju.



Kako je kazala, Sekretarka sekretarijata za lokalnu smaoupravu, Milijana Vukotić Jelušić pored ovih otvorile su se i brojne druge teme, koje su u nadležnosti drugih sekretarijata, ali kako je dodala, nije na odmet da i druge podstaknu na što operativniju saradnju.

"Saznali smo šta su glavne aktivnosti MZ Stari grad, kako za prethnodni period tako i za naredni i na koji način sekretarijat može da se uključi i da pomogne njihovu realizaciju" kazala je Jelušić.

Onaje istakla i to da očekuje da MZ Stari grad konačno dobije svoj prostor za rad.

"To je potrebno kako bi građani osjetili da se lokalna samouprava brine o njima, a i kako bi spoznali da se u Stari grad infarstkturno ulaže, jer Stari grad je ipak kontakt zona i najposjećenije mjesto kako tokom sezone tako i van nje. Postoji dovoljno dobra inicijativa od strane MZ, puno je dobrih pojedinačnih ideja, ali bez plana razvboja Starog grada ne možemo pronaći zadovljavajuće konačno rješenje. Da li će se na platou naći fontana, česma ili će se prilagoditi nekropola...To su sve pitanja koja moraju nasći svoje mjesto u planu koji će se realzovati. To je administrativni dio u koji lokalna samouprava mora aktivnije da se uključi, jer građani nijesu dužni da znaju, ali mi jemso dužni da o tome vodimo računa" zaključila je Jelušić.

Predstavnik MZ Stari grad, Luka Vučković, kazao je da Stari grad ima mnogo problema, koje što prije treba rješavati, te da je statanak sa predstavnicima lokalne samouprave bio konsturktivan.

"Najveći problem je što MZ nema kancelariju. Trebalo bi da se investira u cijelu tu zgradu, jer tamo trenutno ne može da se radi. Ako ne uspijemo, iznajmićemo neki prostor za obavljanje posla" kazao je.

Počinje sezona, korobnvirus je idalje prisutan, a preče od najprečeg je kako kaže Vučković završiti započeto, a to je sanacija pločnika ispred Starog grada koji je oštećen uslijed više decenijskog optrećenja.

"Mi planiramo da usadimo primorske biljke, hrastove, čišćenje zidina i saniranje je skoro završeno, ostala je još samo jedna strana. Čekamo projekat inuminacije Starog grada, koji bi trebao biti završen do ideuće sezone. Problema je puno ali danas smo ih sve prešli na ovom sastanku i zadovoljni smo" kazao je.

Vučković je kazao i to da svaka komunikacija između MZ I Opštine treba da bude partnerski odnos, ali i da tempo treba ubrzati.

"Naš plan je da Stari grad ne bude instant destinacija, atrkacija za praznike, već da bude prepoznata svih 12 mjeseci kao centar Budve. Stari grad je pun sadržaja i prostorija u vlasništvu Opštine, koje mogu poslužiti kao sadržaj Starog grada tokom cijele godine. Takođe iniciraćemo olakšice za mještane od strane Pakring servisa" istakao je.

U planu je kako je Vučković kazao i hortikultuirno uređenje Starog grada, implementiranje fontane ali i uvođenje mnogih drugih sadržaja, koji bi upotpunili ponudu Starog grada ali i priču o Budvi kao primorskom mjestu.