26-02-2020

Starinska popara: Miriše na djetinjstvo

Danas vam donosimo recept za jedno staro i po malo zaboravljeno jelo, koje miriše na djetinjstvo! Starinska popara!


Kako se pravi domaća starinska popara? Ispratite naredne korake i naučite kako da od starog hleba napravite ukusan objed koji će voleti svi vaši ukućani, djeca posebno.

U lončić ili šerpu sipajte vodu do visine nekoliko prsta. Možete staviti i više vode, sve zavisi koliku količinu popare želite prigotoviti. Mjera od 2dl vode i 250 do 300 grama hleba (oko pola vekne hleba) je mjera za jednu do dvije porcije, sve zavisi koliko ste ješni.

Uključite ringlu na šporetu na srednju jačinu. Stavite lončić ili šerpu sa vodom na uključenu ringlu, kako bi se voda ugrijala.
U vodu ubacite komadić maslaca ili margarina (oko 50 grama).

U činiji izlomite hleb na komade, kao kada biste ga iskidali da nahranite ptice na ulici ili u dvorištu. Dakle, veličine kockica od po jedanog kubnog centimetra.

Kada voda provri dodati izlomljene komadiće hleba. Kada promiješate smjesa mora biti gusta, ali ne pregusta. Potrebno je da hleb upije vodu, da omekša. Svaki komadić, nakon što se promiješa, mora biti nakvašen. S tim da smjesa ne sme biti suviše rijetka. Tačnije, hleb ne sme upiti previše vode. Izraženo u mjerama, obično na 2dl vode ide oko pola vekne hleba. No, može doći do odstupanja, u zavisnosti od starosti hleba, zato je najbolje na licu mejsta, postepeno dodavati šaku po šaku komadića hleba i mešati. Kada procijenimo da je smesa gusta, stajemo sa dodavanjem hleba.

Suštinski, čak i da napravite rijetku smjesu, obrok ćete moći da pojedete. Isto važi i za pregustu smjesu. Pitanje je samo da li volite gušće ili rjeđe. U svakom slučaju, tendencija je da se napravi neka sredina, jer tako obično, popara biva najukusnija.

Izlomite na komade kravlji ili ovčiji sir. Ko voli može i kozji sir. Na 2dl vode i oko 300 grama hleba, potrebno je oko 150 grama sira.

Dodajte u smjesu izlomljeni sir.
Miješajte smjesu dok se sir ne otopi i sjedini sa njom.
Sklonite lonac sa jelom sa ringle.

Servirajte poparu dok je još uvijek, vruća. Nemojte čekati da se ohladi. Popara se jede dok je smjesa topla da se pri svakom zahvatu odvaja vruća para.

Ovladavši tehnikom pravljenja popare potpomažete ekonomičnijem raspolaganju resursa. U svijtu dnevno ima na stotine gladnih, koji jedva da uspijevaju dobiti krišku hleba za pojesti. Ekomičnim raspolaganjem namirnicima u sopstvenom domu stvaramo sebi bezbednije uslove za opstanak i život na zemlji, bez da se bojimo gladi. U znanju je moć. Mnogo toga što smatramo beskorisnim, može se zapravo, ponovo uspješno upotrebiti, samo treba znati kako.

Želimo vam prijatan i ugodan obrok!