01-09-2023

Stevović: Preispitivanje planske dokumentacije prioritet na nivou države

Preispitivanje planske dokumentacije je prioritet na nivou države u odnosu na planove višeg reda, prostorni plan Crne Gore i prostorno urbanističke planove opština, a jako je bitno da agenda koja se bavi zaštitom životne sredine i očuvanjem prirodnog pejzaža bude u fokusu, smatra glavni državni arhitekta Vladan Stevović.


Foto: Arhiva Portala RTV Budva

Gradnja mora biti na nivou veće doze pozornosti u odnosu na ono što je bio slučaj posljednjih nekoliko decenija.

Prema podacima Inženjerske komere Crne Gore iznijetim prethodne nedjelje u Polisu teritorije primorskih opština uopšte nisu procentualno izgrađene, no Stevović naglašava da je realno teško procijeniti izgrađenost zato što ne baratamo egzaktnim podacima.

"Kada generalno gledamo, ne možemo reći da je prekomjerna gradnja, možda možemo reći da je pitanje preispitivanje planske dokumentacije. Ono što je prioritetno na nivou države u odnosu na planove više reda, prostorni plan Crne Gore i naravno prostorno urbanistički plan opštine. Jako je bitno da agenda koja se bavi zaštitom životne sredine i očuvanja prirodnog pejzaža koji je naslijeđen i koji je jako vrijedan, ne samo u Budvi nego svakom gradu pojedinačno, da je to u fokusu, a izgradnja samo na neki način kroz infrastrukturu podržava neku vrstu gradnje, a da gradnja bude na jednom nivou veće doze pozornosti u odnosu na ono što je bio slučaj u posljednjih nekoliko decenija", kazao je za Polis Stevović.


Foto: Printscreen

Osvrnuvši se na Opštinu Budva, Stevović podsjeća da je realizovan Arhitektonski urbanistički Konkurs - šetalište i najavljuje naredne korake.

"Prva faza je tretirana na teritoriji kopna budvanske školjke, sljedeća faza je realizacija konkursa za proširenje Luke Budva, za to su nam neophodni podaci koji se tiču studije talasa i ispitivanje morskog tla, da bismo mogli da imamo polazne parametre na osnovu kojih bi definisali do kraja konkursni zadatak. Ono što je bitno jeste insistiranje na alternativnom vidu prevoza, odnosno od Luke Budva počinje da se razvija taj lokalni morski javni prevoz, za koji se nadam da će biti proširen na čitavu teriotriju južne regije. Praktino na ovom mjestu će se kroz realizaciju konkursa, kasnije i pojaviti javni termin za javni pomorski saobraćaj na teritoriji Crne Gore, koji bi trebao da zaživi u pravom smislu", istakao je on.

Stevović naglašava da je riječ o velikom potencijalu koji od kad boravimo na ovom prostoru nismo na najbolji mogući način koristili.

D.P.