02-09-2022

Strahuju da će se građani više grijati na struju

Energetska kriza uslovila je da mnoge evropske, ali i Vlade u okruženju propišu mjere i smjernice u cilju štednje energenata. U našoj zemlji, aktivnu i neprestanu kampanju štednje vodi Elektroprivreda koja još od početka juna ima podsticajne mjere za štediše. Kampanja je kaže, izvršni direktor Kompanije Nikola Rovčanin od danas intenzivirana.

Strahuju da će se građani više grijati na struju | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Dok region slijedeći evropske zemlje usvaja preporuke i donosi mjere štednje potreba racionalne potrošnje, prvenstveno struje, u našoj zemlji još uvijek je samo na nivou apela i preporuka.

Poruke o štednji koje su kod nas još uvijek na bilbordima ili u saopštenjima zemlje regiona pretočile su, neke i prije više od mjesec, u smjernice i mjere sa Vladinim pečatom.

Tako je u Sjevernoj Makedoniji proglašeno krizno stanje u snabdijevanju električnom energijom na teritoriji cijele zemlje. U Srbiji su preporuke za štednju dobile lokalne uprave, javna preduzeća, privreda i građani, baš kao i u Hrvatskoj.

I dok se od danas kampanja o štednji pojačava cijene energenata odavno su otišle u nebo pa postoji bojazan od povećane potrošnej struje tokom sezone grijanja.

“Došlo je do poskupljenja drugih energenata peleta, drva, negdje se kao EPCG plašimo da bi se potrošnja struje mogla povećati, da će građani početi da prelaze na grijanje na struju, što nikako ne bi bilo dobro za elektro-energetski sistem Crne Gore”, kazao je za TVCG Zoran Šljukić, rukovodilac TE Pljevlja.

Lokalna uprava u Pljevljima ugradnjom više stotina led svjetiljki dala je primjer drugim opštinama ali i građanima čija je lična obaveza i odgovornost da struju što racionalnije troše.


(RTCG)