01-03-2020

Student iz Nikšića u Vuhanu: Virus me naučio strpljenju

Goran Koprivica iz Nikšića, student prostornog dizajna, već mjesec i po dana nalazi se u karantinu u Vuhanu. Za RTS kaže da za sada uspeva da zadrži pozitivno raspoloženje. Goran se trenutno nalazi u kampusu Tehnološkog univerziteta na kojem studira u kineskom gradu Vuhanu, epicentru zaraze koronavirusom, prenosi portal Cdm.

Student iz Nikšića u Vuhanu: Virus me naučio strpljenju | Radio Televizija Budva

U intervjuu za RTS kaže da su ulice u tom gradu puste, da još uvijek nema prolaznika, ali da se vidi po neki automobil.

S obzirom na to da je već mjesec i po dana u karantinu, ističe da za sada uspijeva da zadrži svoje dobro raspoloženje.

“Promjene u mom životu se dešavaju na dnevnom novou. Treba obratiti pažnju na to u čemu provesti jedan cijeli dan, naći određene obaveze, naći stvari koje mogu da zaokupiraju razum”, rekao je Koprivica.

Trudi se, kaže, da više pažnje posveti razlogu zbog kojeg je u Kini, a to su studije, da više čita i da se bavi svojim istraživanjem.

“O koronavirusu se informišem da sam u toku, ali mislim da ne treba pretjerivati u tim informacijama, jer informaije stižu sa svake strane u raznim oblicima, ima ih dosta koje nas pogrešno vode, tako da ne treba širiti paniku, prosto treba biti razuman”, rekao je Koprivica.

Kako bi lakše prevazišao osjećanje samoće, Goran je naveo jednu tehniku – Kinezi kažu da je dobro gledati u daljinu i imati dobar pogled sa prozora.

“Jako je bitno ostati u zdravom duhu i zdravom tijelu, raditi fizičke vježbe, neke intelektualne aktivnosti i prosto obratiti pažnju na svaki dan”, rekao je Goran.

Prema njegovim riječima, virus nije za šalu, on postoji i širi se, ali zbog preduzetih mjera opreza, stanje iz dana u dan je sve bolje.

Ističe da ne treba upadati u paniku, jer panika ne može da da nikakv pozitivan ishod, zato je bitno biti dobro informisan, jer, kako kaže, život treba nastaviti i nakon virusa.

“Virus me naučio da budem strpljiv, naučio me da razmišljam o vremenu, da nađem neki konkretan cilj i da taj cilj ostvarim za određen vremenski period”, rekao je Koprivica.