25-05-2022

Studija pokazala kako omikron utiče na zdravlje srca

Omikron varijanta koronavirusa ne utiče negativno na zdravlje srca i krvnih sudova kod mlađih odraslih osoba koje su vakcinisane, rezultati su američke studije.

Studija pokazala kako omikron utiče na zdravlje srca | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com

Pokazalo se da su ranije varijante koronavirusa štetno uticale na srce i kardiovaskularni sistem pacijenata, zbog čega su naučnici očekivali slične obrasce kada su sproveli manje istraživanje među grupom mlađih osoba.

Uporedili su stanje 23 mlade osobe koji su se u posljednjih šest nedjelja zarazili jednom od varijanti omikrona sa 13 vakcinisanih mladih odraslih osoba koje nikada nijesu imale kovid-19.

Učesnici istraživanja imali su prosječno između 20 i 25 godina.

Markeri kardiovaskularnog zdravlja uključivali su funkciju krvnih sudova i reakciju na nadražaje, stanje zidova arterija, varijabilnost otkucaja srca i reakcije srca na promjene krvnog pritiska, objavljeno je u časopisu "American Journal of Physiology – Heart and Circulatory Physiology".

"Suprotno našoj hipotezi", napisali su autori, nije bilo razlika ni u jednom od navedenih parametara među zdravim vakcinisanim mlađim odraslim osobama koje su se zarazile kovidom za vrijeme talasa omikron varijante i onih koje nikada nijesu imale kovid.

Saznanje da "sve varijante koronavirusa nijesu štetne za zdravlje srca i krvnih sudova kod mladih, inače zdravih odraslih osoba je obećavajuće", rekli su.

"Ali ipak postoje nedavne indicije po kojima bi kardiovaskularno zdravlje kod pojedinaca moglo da bude dugoročno narušeno. Zbog toga ćemo morati da obavimo dodatna istraživanja da bismo odredili dugoročan ishod njihovog kardiovaskularnog zdravlja", dodali su naučnici.