03-04-2018

Stumberger: Solana je međunarodni aerodrom za flamingose

Za više od 2.300 flamingosa Solana je međunarodni aerodrom, izjavio je veterinar iz Slovenije, Borut Stumberger, koji je u Ulcinju 101 put i koji se opet iznova oduševljava biosfernim rezervatom, koji zove „natura i kultura“.

Stumberger: Solana je međunarodni aerodrom za flamingose | Radio Televizija Budva

Pored flamingosa ovih dana se u ulcinjskoj Solani mogu vidjeti bijele i sive čaplje, džinovske i male lastavice, ibice-kašikare, vlastelice, šljukarice, barske koke-baljuške, mali i veliki kormorani ali i različite patke i guske.

Za stotine različitih prica, trebaju različita staništa, duboka voda, plićak, močvarno tlo, blato i grane za gnijezda a sve to Skadar, Bojana, Ulcinj i Solana imaju, zato i ne čudi što ova mjesta postaju najveća staništa na Mediteranu.



„I nakon 16 godina, svaki put se opet prijatno iznenadim i otkrijem po neku novi, fascinantnu pticu. Ovog aprila, to je čiopa, koja nije vodena ptica a koju sam vidio u ulcinjskom Starom gradu. To je ptica koja devet mjeseci živi i spava u vazduhu, nogice su joj zakržljale i jedva su vidljive jer ih gotovo i ne upotrebljava“ otkrio je Stumberger sa kojim je razgovarala Branka Čvorović.

Tokom aprila mjeseca na hiljade različitih ptica, koje su svoja staništa pronašla u ulcinjskoj Solani, odlaze ka Africi da prezime i sve te rijetke i međunarodno značajne ptice će se iz različitih destinacija opet vratiti u ovaj svjetski, prirodni i kulturni rezervat, koji ima sve preduslove da postane značajna turistička atrakcija.