28-02-2023

Sudije održale prvu sjednicu, o izbornim žalbama iduće sedmice

Ustavni sud održao je prvu plenarnu sjednicu na kojoj su novoizabrane sudije, između ostalog, upoznate sa dosadašnjim radom Ustavnog suda , saopšteno je za Portal RTCG iz te institucije.


Foto: Arhiva

U skladu sa odredbama zakona o Ustavnom sudu Crne Gore i poslovnikom Ustavnog suda na narednim sjednicama će se odlučivati o izbornim sporovima, po žalbama koje su ranije podnijete Ustavnom sudu, saopštili su za Portal RTCG iz Ustavnog suda.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, sjednica na kojoj bi se odlučivalo o izbornim žalbama mogla bi biti održana već iduće sedmice.

Skupština Crne Gore izabrala je u ponedjeljak troje, od četvoro nedostajućih, sudija Ustavnog suda čime će najviša sudska institucija biti odblokirana poslije pet mjeseci.

Izbor novih sudija, Snežane Armenko, Dragane Đuranović i Momirke Tešić podržalo je više od dvije trećine poslanika vlasti i opozicije.

Ustavni sud je bio blokiran od septembra prošle godine jer je imao troje od ukupno sedmoro sudija, zbog čega nije odlučivao o ustavnim žalbama. Bez odluka tog suda ne mogu biti okončani izborni procesi u Podgorici i Pljevljima.

Na proglašenje izbornih rezultata u Podgorici i Pljevljima čeka se od oktobra prošle godine. Nakon što rezultati budu proglašeni u tim gradovima biće formirana nova lokalna samouprava.

(RTCG)