08-12-2021

Sudska odluka za prelazak granice maloljetniku

Policijski službenik na graničnom prelazu dozvoliće prelazak maloljetniku sa jednim od roditelja samo na osnovu odluke suda, predviđeno je izmjenama Zakona o graničnoj kontroli.

Sudska odluka za prelazak granice maloljetniku | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Taj zakonski akt, koji je predložila grupa poslanika, podržali su danas članovi Odbora za bezbjednost i odbranu.

Kako se navodi, cilj izmjena je da se onemogući na granici prelazak maloljetnih lica sa jednim od roditeija, posebno u situacijama kada ne žive zajedno, i kada ima sudska odluka o pravu na staranje djeteta.

“Na ovaj način će se propisati da će policijski službenik omogućiti prelazak maloljetnog lica sa jednim od roditelja samo na osnovu odluke suda, koja mu se se dostavlja na uvid na graničnom prelazu”, kaže se u obrazloženju.

Time će se, kako se ističe, onemogućiti bilo kakav vid zloupotreba.

Predlagači zakonskih izmjena smatraju da bi bilo neophodno razmotriti međunarodne propise, koje bi trebalo implementirati u domaće zakonodavstvo, da lica starija od 16 godina mogu da putuju samostalno, bez potrebe saglasnosti roditelja.

Izmjene Zakona o graničnoj kontroli predložili su Branka Bošnjak, Vesna Pavićević, Simonida Kordić, Danijela Đurović, Tamara Vujović, Božena Jelušić, Kenana Strujić-Harbić, Draginja Vuksanović-Stanković i Boris Mugoša.