19-03-2019

Surlaš u Budvi uništio 150 palmi

Na teritoriji budvanske opštine 11. marta počeo je ovogodišnji ciklus tretiranja palminog surlaša. Predviđeno je osam ciklusa na javnim gradskim površinama, a trenutno se radi u Bečićima.

Surlaš u Budvi uništio 150 palmi | Radio Televizija Budva

Dejan Duletić iz Sekretarijata za komunalne poslove kazao je da su istretirali više od pola grada.

On je kazao da je od 2015. godine od ove štetočine stradalo 150 stabala, a samo prošle godine trajno je uništeno 70.

"Privatni sektori nisu naša obaveza, ali ipak sugrađani su nam se ranijih godina obraćali za pomoć, ali to više nije slučaj jer je većina palmi na privatnim površinama uništena, mnoge čak i ove zime, baš od ove štetočine", kazao je on.

On je savjetovao građane Budve da se što manje zadržavaju u blizini tretiranih palmi, a pčelare da dva do tri dana od tretiranja palmi pčele drže zatvorene kako ne bi došle u kontakt sa palmama, mada palme još nijesu u cvijetu pa neke bojazni za pčele i nema, ipak preventiva nije na odmet.

"Radi se osam tretmana tretiranja palmi, svakog mjeseca po jedan put, imamo četiri sredstva koja se miješaju u borbi protiv surlaša, ne postoji način za potpunu eliminaciju ove štetočine, dosta brzo napreduje, pokušava se sa raznim bakterijama i metodama smanjiti njegova pojava, ali nažalost bezuspješno", zaključio je Duletić.