31-03-2016

Svaka četvrta kocka leda sadrži opasne bakterije

Svaka četvrta kocka leda za rashlađivanje pića u barovima, kantinama i restoranima ne ispunjava zakonske zdravstvene standarde i sadrži fekalne bakterije poput ešerihije, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo udruženje hemičara švajcarskih kantona u tamošnjim lokalima.

Svaka četvrta kocka leda sadrži opasne bakterije | Radio Televizija Budva

Rezultate hemijske analize leda iz barova širom Švajcarske, prema studiji koja će ovih dana biti i sužbeno publikovana, objavio je list "Sontags blik".

Analiza je pokazala da 26 odsto uzetih uzoraka nije bilo hemijski i zdravstveno ispravno, jer su u ledu pronađene bakterije kao što su ešerihija koli, pseudomonas i enterokok, a oni mogu da izazovu gastrointestinalne probleme.

Protiv odgovornih ugostitelja čiji led nije prošao na ispitu neće biti podnijete prijave, zbog ocjene da količine nađenih bakterija nijesu ugrozile zdravlje onih koji su ih sa ledom konzumirali. Međutim, tako ne misle i u jednom od vodećih švajcarskih udruženja za zaštitu potrošača.

Bakterije su nađene u količinama koje možda nijesu zdravstveno opasne za zdrave osobe, ali mogu izazvati ozbiljne bolesti kod osoba sa oslabljenim imunitetom, rekla je direktorka tog udruženja Sara Stalder.

Ona predlaže da švajcarski konobari i barmeni ubuduće ledenu kocku u piće stavljaju samo na izričitu želju gosta, a ne automatski i bez pitanja, kako to često rade.

"Kad platiš hranu i piće, očekuješ da je sve savršeno higijenski ispravno", dodala je Stalderova.