16-03-2015

Svaki drugi penzioner kreditno zadužen

Kod poslovnih banaka krajem januara kreditno je bilo zaduženo 58,08 hiljada penzionera, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

Svaki drugi penzioner kreditno zadužen | Radio Televizija Budva

Iz Fonda PIO nijesu naveli koliki je ukupan iznos kredita penzionera.

"Nijesmo u mogućnosti da damo podatak o ukupnom iznosu podignutih kredita, s obzirom na to da Fond PIO nema obavezu vođenja ove vrste evidencije", kazali su iz Fonda PIO za Dan.

Prema zvaničnim podacima, ukupan broj penzionera u Crnoj Gori na kraju januara iznosio je oko 109,89 hiljada, što znači da je svaki drugi kreditno zadužen.

Banke, računajući na redovnost penzija i urednu otplatu, odobravaju kredite penzionerima i do 75 godina, u iznosu do 15 hiljada eura, bez žiranata i uz polisu životnog osiguranja, po kamatama koje se kreću u prosjeku između devet i 12,28 odsto, uz rok otplate od 60 do 120 mjeseci. Takođe, pojedine banke klijente penzionere nagrađuju i poklonima, čineći tako kreditnu ponudu primamljivijom. Uslov za odobravanje kredita je da primaju penziju preko banke kod koje uzimaju kredit.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić kazao je da se kreditna politika domaćih poslovnih banaka bazira na sigurnim primanjima.

"U državnom sektoru zaposleni sve češće nijesu u situaciji da dižu kredite, a i kamatna politika banaka još nije na nivou povoljnih kredita. Dok se država zadužuje po kamatama oko četiri odsto, građanima se još nude krediti sa dvocifrenom kamatom. S obzirom na to da mnogi državni službenici još imaju kredite iz vremena kreditnog buma, kada se nije pitalo za visinu kamate, samim tim je i njihovo interesovanje za kredite opalo", rekao je Lekić.

Zamjenik predsjednika Partije udruženih penzionera i invalida, Momir Joksimović rekao je da su penzioneri prinuđeni da se kreditno zadužuju, s obzirom na podatak da njih oko 35 hiljada prima penzije ispod 175 eura, dok oko 70 hiljada penzionera ima penziju ispod prosječne u državi od 275 eura.

"Oni ne mogu ništa da plate ako ne podignu kredit, tako da su posebno penzioneri sa malim primanjima osuđeni na kredite. Žalosno je i to da je ogroman broj penzionera, posebno u prigradskim naseljima, primoran da uzima hranu na veresiju koju vraćaju od penzije. Penzioneri bez kredita ne mogu da kupe ugalj, drva, bilo šta od tehničkih uređaja", kazao je Joksimović.