24-05-2019

Sve spremno za početak Igara malih zemalja Evrope

Crna Gora će od ponedjeljka biti domaćin najmasovnijeg takmičenja ikad organizovanog u našoj zemlji, Igara malih zemalja Evrope. Čast i obaveza za Crnogorski olimpijski komitet, ali i prilika da pokažemo koliko smo dobri domaćini i da promovišemo Crnu Goru, ne samo sa sportskog aspekta.

Sve spremno za početak Igara malih zemalja Evrope | Radio Televizija Budva

Crna Gora će, od 27. maja do 1. juna 2019. godine, biti domaćin 18. Igara, koje će okupiti takmičare iz evropskih država sa manje od milion stanovnika. To je multi – sportsko takmičenje koje se organizuje u okviru Evropskog olimpijskog pokreta od 1985. godine.

Predsjednik COK-a Dušan Simonović kazao je za Portal RTCG da je sve spremno za Igre.

“Ovo nam je šansa da se pokažemo kao dobri organizatori. Ovo je prvo veliko takmičenje koje je kao takvo prepoznato i Zakonom o sportu. Jeste zahtjevno, to su olimpijske igre u malom, jedno prelijepo takmičenje, razdragano i opušteno, pravi olimpizam“, kazao je Simonović za portal RTCG.

Priznaje, rezultat je u drugom planu iako se očekuje mnogo medalja od naših sportista.

“Prisutna je doza strepnje, jer kao organizatori moramo sve uraditi kako treba. Nadam se da ćemo pokazati umješnost, da ćemo se predstaviti kao prostor koji želi saradnju sa svima i koji može da organizuje jedno ovakvo takmičenje. Apelujem i na sportiste da pokažu to tradicionalno crnogorsko gostoprimstvo“, kaže Simonović.

Igre će biti održane u Podgorici, Budvi, Baru, Tivtu i Cetinju. Bar će biti domaćin atletskih i košarkaških takmičenja, stoni tenis će se igrati u Tivtu, džudo na Cetinju, dok su plivačka takmičenja na bazenu u Podgorici. Domaćin ostalih takmičenja biće Budva, a u tom gradu će biti održano i svečano otvaranje.

Simonović navodi da je dosta urađeno u pripremi borilišta i sala.


Napravljeni su tereni za odbojku na pijesku, rekonstruisani teniski tereni u Budvi, streljana u Markovićima, postavljena je nova rasvjeta u dvorani u tivatskoj Župi, a najviše problema bilo je sa atletskom stazom u Baru, pošto vrijem nije dozvoljavalo da radovi budu završeni u roku.

Igre u Crnoj Gori biće posebne u odnosu na ranije, jer će prvi put biti kvalifikacionih turnira i ispunjavanja olimpijskih normi.

“Velika obaveza koja nam ujedno predstavlja čast da se oprobamo u segmetima koji predstavljaju vrhunsku organizaciju nekog takmičenja, koje će biti kvalifikaciono i za Svjetsko prvenstvo i za Olimpijske igre u Tokiju“, rekao je Simonović.

Za plivačka takmičenja potrebna je posebna oprema koju je COK morao da iznajmi, a za stoni tenis posebna rasvjeta i sto.

“Pozvali smo ljude iz evropskih i svjetskih asocijacija tih sportova koja su nadležna za sprovođenja takmičenja. Nekoliko ljudi iz Međunarodnog olimpijskog komiteta su došli prije nekoliko dana i biće ovdje tokom trajanja Igara. Nadam se da ćemo ispuniti sve zahtjeve jednog ovako velikog događaja“, kazao nam je predsjednik COK-a.

Na Igrama se očekuje oko hiljadu sportista, isto toliko članova sportskih delegacija, kao i oko 160 predstavnika medija, ne samo iz zemalja učesnica.

Crna Gora će ugostiti i delegacije iz nekoliko država učesnica, a u našoj zemlji, između ostalih, boraviće princ Albert od Monaka, dva regenta San Marina, princeze Lihtenštajna i Luksemburga, kao i visoki zvaničnici ostalih država.

Otvaranje Igara u Budvi biće spektakularno, a kompletu ceremoniju otvaranja prenosiće Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

Predsjednik Vlade Duško Marković, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora takmičenja, će zvanično otvoriti Igre i primiće najveće predstavnike olimpijske porodice, predsjednike Međunarodnog i Evropskog olimpijskog komiteta.

“Teško je sve ovo uraditi bez pomoći države. Uključeno je i pet gradonačelnika, pet ministara, nekoliko direktora Javnih preduzeća. Sve opštine u kojima se organizuju takmičenja su se maksimalno uključile, i zahvalan sam na tome“, naglašava Simoniović.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah govoriće na zatvaranju Igara, 1. juna.

“To je velika čast za svaki olimpijski komitet, tako i za COK kao mali i mladi komitet. Jako smo srećni zbog toga, a nadam se da smo to i zaslužili dosadašnjim odnosom i radom unutar olimpijske porodice“, ističe Simonović.

Igre malih zemalja Evrope velika su prilika za Crnu Goru, ne samo sa sportskog aspekta, već zbog promocije njenih turističkih potencijala.

“Važno je da se predstavimo ne samo kao sportska, već i kao turistička i biznis destinacija“, istakao je Simonović.

Kako dodaje, olimpizam je veza između sporta, kulture i obrazovanja, što je i naglašeno i u povelji MOK-a.

“Biće organizovana konferencija ministara sporta zemalja učesnica, a Privredna komora će organizovati privredni forum, što takođe daje dodatnu snagu Igrama i prilika je da se Crna Gora predstavi kao poželjna biznis destinacija“, saopštio je Simonović.

Igre našoj zemlji imaće i zeleni aspekt kroz koji će se promovisati održivost i zaštita životne sredine.

Promovisaće se ideje za korišćenje zelene energije i biće organizovane praktične demonstracije kako bi to sve moglo da funkcioniše.

“Tijesno smo sarađivali sa Ministarstvom održivog razvoja i UNDP-jem kako bi na najbolji mogući način promovisali našu ideju Zelenih Igara, podržanu od MOK-a. Dobra je saradnja bila i sa Nacionalnom turističkom organizacijom, kao i lokalnim TO opština u kojima se organizuju takmičenja“, naveo je Simonović u razgovoru za portal RTCG.
Izvor: reprezentacija.me