26-04-2021

Sve tajne savršenih limunada

Bez obzira jeste li se upustili u pripremu klasične limunade od limunovog soka i vode ili je želite dodatno začiniti drugim voćem i začinima, važno je znati kombinovati ukuse kako bi vaša limunada bila baš onakva kakva treba biti – osvježavajuća i ukusna.


Ilustracija, Foto: Unsplash/Mariah Hewines

Osim nezaobilazne nane koja se slaže gotovo sa svakim voćem, odlične su kombinacije đumbira i breskve, borovnica i majčine dušice ili jagode i bosiljka. Njihovi se ukusi savršeno nadopunjuju pa ćete tako upravo ovim kombinacijama dobiti najbolji ljetni napitak.

U limunadu možete dodati i mineralnu vodu kako bi je učinili još zanimljivijom, a uz njih se, umjesto svježeg voća, odlično slažu sirupi na bazi voća. Pripremite ih tako da u posudu ubacite voće i šećer s malo vode pa kuvajte dok se ne pretvori u gusti sirup. Na taj način pripremili ste domaći gazirani napitak koji je daleko zdraviji od kupovnih.

Čaj u limunadi zvuči pomalo neobično, ali odlično funkcioniše. Skuvajte čaj, pomiješajte ga s voćnim sirupom i vodom pa uživajte u nekim novim aromama. Odličan izbor za osvježavajući napitak je crni čaj, čaj od nane ili hibiskusa.

Mogućnosti je bezbroj, igrajte se s ukusima i pronađite onaj koji baš vama najbolje odgovara.


(Dnevni avaz)