20-10-2021

Sve više Amerikanaca želi CG državljanstvo

Zahtjevi za dobijanje crnogorskog državljanstva u naglom su porastu, sa sve većim brojem prijava uspješnih državljana Sjedinjenih Američkih Država, objavila je kompanija "Henley&Partners", koja nudi uslugu "planiranja boravka i državljanstva" za potencijalne ulagače iz čitavog svijeta.

Sve više Amerikanaca želi CG državljanstvo | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Vodeća međunarodna savjetodavna kompanija za boravište i državljanstvo jedna je od samo tri marketinška agenta imenovana od strane Vlade za traženi program državljanstva Crne Gore, koji bi trebao da se završi krajem ove godine.

Direktor kancelarije "Henley&Partners" u Crnoj Gori Rade Ljumović kaže da investitori s visokim neto vrijednostima dolaze u Crnu Goru iz više razloga.

"Osim blage mediteranske klime i ljepote države, investitori vide značajne mogućnosti u Crnoj Gori - jednoj od najbrže rastućih balkanskih ekonomija. Imamo prijave od vodećih američkih inovatora iz sfere tehnologije, čija su ulaganja u nekretnine tek početak", kazao je Ljumović, prenosi PR Newswire.

Ističe da su zainteresovani potpuno svjesni da je Crna Gora fokusirana na podsticanje digitalnih inovacija.

"Nema ograničenja u pogledu stranog vlasništva, a Crna Gora nudi jedan od najpovoljnijih poreznih režima u Evropi. Uz sve uobičajene prednosti dodatnog državljanstva, investitori će vjerovatno vidjeti priliku za ponovna ulaganja u nekretnine", navodi Ljumović.

Ulagači vide Crnu Goru kao idealnu kapiju ka Evropi, umrežavanju i poslovnim mogućnostima u cijelom regionu

Kako se navodi, zbog jednostavnog pristupa velikim metropolama Evropske unije, ulagači vide Crnu Goru kao idealnu kapiju ka Evropi, umrežavanju i poslovnim mogućnostima u cijelom regionu.

Što se tiče kandidata za crnogorski program državljanstva po ulaganjima, potrebno je da pruže određeni ekonomski doprinos zemlji. U zamjenu za to, „po strogim procesima provjere i dubinske analize, uključujući temeljne provjere prošlosti od strane specijalizovanih kompanija, podnosioci zahtjeva i njihove porodice dobijaju crnogorsko državljanstvo“.

Glavni podnosilac zahtjeva mora biti stariji od 18 godina, ispunjavati uslove za prijavu i doprinositi 100.000 eura Vladi Crne Gore, namijenjenih za unapređenje lokalnih nerazvijenih jedinica samouprave. Osim toga, podnosioci zahtjeva mogu uložiti najmanje 450.000 eura u odobreni razvojni projekt u glavnom gradu ili na primorju. Alternativno, mogu uložiti najmanje 250.000 eura u odobreni razvojni projekt u sjevernim ili centralnim djelovima Crne Gore (isključujući Podgoricu).

Izvor: portal rtcg